Var Hamlet Really Crazy?

Frågan om huruvida Hamlet är galen är en fråga om personlig tolkning. Kritiker ta ställning i denna fråga med stor häftighet. Vidare kan en modern publik omöjligen kontrollera vad Shakespeare avsett, eftersom ingen från hans tid lever att tolka Shakespeares produktion. Moderna produktioner är alltid tolkningar i dramat, och varje styrelseledamot, eller varje läsare kommer att utgöra en unik slutsatser. vad kan anses vara en modern analys av Shakespeares karaktär, vidtas utanför dramat. Skulle vi möta en Hamlet, eller läst om en i tidningen, skulle det vara svårt att dra slutsatsen att Hamlet var frisk. Detta kan tolkas i ett vakuum, och är mer klinisk diagnos som faktiskt litterär tolkning. Man måste fråga någon nära som ser sin bortgångne far att ta en promenad, som Hamlet gör i början av Shakespeares pjäs. Som Dickens påpekar i Christmas Carol , om Hamlets far var död, skulle det inte vara något märkvärdigt med honom ta en promenad sent på kvällen. Eftersom han är död, och eftersom Hamlet inte, före detta, har för vana att uppfatta sprit, är det rimligt att ifrågasätta hans mentala hälsa lite. En del av frågan huruvida Hamlet är galen är som problematiska av att Hamlet medvetet beslutar att agera galen med flit. Genom att verka galen, kan han lade sin mor och styvfar av banan att tänka han försöker utsätta sin farbror som en mördare. Så det är en del uppsåt att visas galnare än han kanske är.

Men vi måste fundera över vad Hamlet gör. Först ser han sin döde far, kanske en villfarelse. För det andra anser han självmord. Han skickar också sina vänner iväg för att dö, är åtminstone delvis ansvariga för Ophelia död och mord Polonius av misstag. Slutligen, dödar han sin styvfar /farbror. Från dessa åtgärder ensam, måste vi överväga om dessa betraktas som sinnessjukdom. Klart de gör. Man kan kanske rabatt mordet av en slump. Dock är självmord ett tecken på vansinne, och Hamlet är klart arbetade under svår depression och skuldkänslor. Hans värld har vänts upp och ned genom uppenbarelse av fakta av sin döde far. Allt han har uppfattat som bra och riktiga i världen, liksom hans kärlek till Ofelia, och hans relation med sin mamma plötsligt i tveksamma flux. Vi måste också utvärdera den sista delen. Hamlet dödar sin styvfar. Är det hämnd eller galenskap? Eller är hämnd del galenskap? Människor som är kloka söka medel för att tillämpa rättvisa som inte slutar med att döda sig själva, och de flesta av deras familj. När någon dödar, är begreppet sane saknas i allmänhet som en beskrivning av hans handlingar. En del kritiker hävdar att Hamlet börjar som frisk, men genom att "leka galen" han blir så. Andra ser Hamlet som bara spelar galen hela tiden. Men när Hamlets beteende passerar linjen till mordet, teater uppenbarligen inte riktigt beskriva Hamlets beteende. Han är säkert invärtes torterades av sina reflektioner kring sin fars död, och misstankar om hans mor. Från sin mors beteende han dragit slutsatsen att alla kvinnor är opålitliga, en ganska nötaktig svar, men kanske förståelig under en ganska ung man. Om vi definierar galna med modern standard, sedan Hamlet klart passar räkningen. Om det var ett konvent tecken som HÅLLA EN MONOLOG, måste vi se också hans långa monologer som ingen som handlingar av galenskap också. Det är också frågan om Hamlets diskussion med sin döde far är även sanningsenligt eller verkliga. Kanske hela dramat är den handling av en person med en farlig paranoid illusion? Kanske Hamlets farbror var trevlig kille, och endast Hamlet tror att han är ond. Han är säkert fixerade vid Claudius, vilket ofta är fallet med personer med vanföreställningar om förföljelse.

Men trots slutsatserna en modern publik kan dra vissa kritiker föreslår vi läser pjäsen som en produkt av den tid den skrevs. Att se ett spöke, plottning våldsam hämnd, och säkerligen våldsam secessions till troner var en del av verkligheten i Shakespeares värld. Således Hamlet är kanske mer galen i dag, än en 17th century publik skulle ha sett honom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.