Vad betyder "Bootleg" Mean?

Ordet "Bootleg" är en slang term som har sitt ursprung i det färgstarka engelska av den amerikanska västern. Den hänvisar till en verksamhet som är olaglig eller illegal. Termen används oftast för att referera till objekt som transporteras, görs, eller användas för olagliga syften, alltifrån bootleg alkohol som säljs i hemlighet för att undvika höga skatter, en piratkopia radiostation som sänder olagligt att använda utrustning som har sydde ihop genom operatörerna.

människor började använda detta ord på 1800-talet, med den första registrerade användningen daterar till 1889. Termen är en hänvisning till döljer en flaska alkohol inne i en uppstart, folk bootlegged alkohol för att transportera den till olaglig försäljning och konsumtion. Medan ordet ursprungligen avses alkohol specifikt, sakta dess betydelse utvidgats till att omfatta all slags olaglig, olaglig eller hemligt handlas objekt från en bootlegged kassett med en levande musikföreställning en bootlegged videospel. Som regel bootlegging är olagligt. Det föremål som bootlegged kan själv vara olagligt, som i fallet med kontrollerade ämnen som bootlegged, eller processen för bootlegging kan göra det olagligt. Kopior av upphovsrättsskyddade spel, musik, böcker och annat material, till exempel, inte är lagliga, eftersom bootlegging bryter mot upphovsrätten. Likaså är bootlegged objekt, exempelvis alkohol och cigaretter vanligtvis handlas olagligt att undvika att betala skatt, vilket är ett brott mot lagen.

Bootlegging är ett stort problem för vissa regeringar och organ som skyddar och om upphovsrätten. När bootlegged kopior av producerats kommersiellt objekt finns, kan bootlegs skära till försäljning, och konsumenterna kan tänkas bli utsatta för farliga bootlegs, såsom en ljud-cd som innehåller ett datavirus som ska lastas några datorer CD spelas på, eller bootlegged alkohol som har utarbetats i farliga förhållanden som kan göra människor sjuka. Tillverkare och försäljare av piratkopierade varor kan åtalas under olika lagar beroende på vilken typ av brott.

Traditionen att göra bootlegged kopior av konserter och album frisläppas av artister är ganska gamla, går tillbaka till den tid då kassettband infördes och konsumenterna hade ett enkelt sätt att göra inspelningar och distribuera kopior. Även om sådana bootlegs är tekniskt inte är lagligt, har vissa artister läckt "bootlegs" extra sessioner, speciellt innehåll och annat material för trogna fans, och ibland har en piratkopia dök upp med den enda kända exemplar av en viss sång eller händelse, gör det mycket värdefullt ur ett historiskt perspektiv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.