Vad är kulturindustrin?

Kultursektorn hänvisar till de olika företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer produkter som hör kategoriskt i konstnärligt skapande. Sådana produkter kan omfatta kläder, dekorativa material för bostäder, böcker, filmer, tv-program eller musik. Kulturindustrin är en mycket stor grupp för vissa typer av företag. Till exempel, en butik som säljer cd-skivor, som tidigare kallades en skivaffär, hör till den kulturella industrin. Den sysselsätter säljare att sälja CD-skivor, till chefer köra butiken och köpare att välja vilken CD-skivor att sälja. Det kan också anställa folk för att bygga eller distribuera reklam. CD-butik kan vara ett självständigt bedriven butik, eller kan vara en del av en större kedja av CD-butiker. I båda fallen är det en del av en kulturell industri.

Försäljningen av cd-skivor är beroende av andra kulturindustri företag. Man behöver artister att spela in musik. Man är också beroende återförsäljare som säljer musik, inspelningsstudior att spela in musiken, och många andra industrier som anses kulturellt. Ett företag måste finnas för att faktiskt tillverka cd-skivor, så detta blir en del av den kulturella industrin. Ett växande område inom kulturindustrin är olika producenter av webbplatser och butiker som säljer eller producerar kreativa material. Till exempel, istället för att köpa CD-skivor i en butik, kan en konsument använder en kulturindustri som Apples iTunes att ladda ner låtar eller album för sina MP3-spelare. Alternativt kan de besöka en av de många webbplatser som nu erbjuder antingen gratis eller lågt pris strömmande video av populära TV-serier. De kan välja att handla på ställen som Amazon, istället för att träffa den lokala bokhandeln.

Begreppet kulturindustri ibland förväxlas med begreppet kultur industrin. Kultur industrin är ett begrepp skapat av Theodor Adorno och Max Horkheimer och är relaterat till marxistiska filosofin. Den förutsätter att populärkultur är factory-liknande struktur, och genom denna kultur, är standardiserade varor som är tillverkade för att lugna befolkningen. Dessa "kreativa" varor som inte utgör verklig kreativitet, utan snarare en urvattnad "acceptabel" form av kreativitet som är massproducerade.

Kultursektorn å andra sidan, är egentligen inte en värdebaserad sikt. Den hänvisar endast till företag inom produktion, försäljning, distribution och skapande av verk av kreativitet. Medan vissa enskilda företag kan komma att fastställa vissa varor kräver massproduktion, andra former av kulturindustrin är mer mycket selektiva. En ateljé, där man kan köpa original är förvisso inte representativt för kultur branschbegreppet framförts av Adorno och Horkheimer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.