Vad är ett sammansatt ord?

Om du undersöker orden flygplan, tidningar, gem eller brevbärare kan du se till att dessa ord faktiskt innehåller två olika ord som kan användas separat. Förbinder dessa två oberoende ord tillsammans skapar vad som kallas ett sammansatt ord. Luft och flyg gått samman för att bilda flygplan, eller papper och klipp blir gemet. det sammansatta ordet är alltså två ord gick att göra en ny, och oftast mer specifika ord tillämplig på omständigheterna. Till exempel ordet nyheter kan betyda många saker. I kombination med ordet papper, som också kan hänvisa till flera olika typer av papper, det sammansatta ordet tidningen, är väl förstått, och mer specifika. Ändå kommer du ofta se människor hänvisar till en tidning som "papper", men tekniskt sett det tidigare ordet är mer exakt och mer beskrivande. När du går med två ord för att bilda ett sammansatt ord, förändringar brukar inte förekomma i stavningen av ord. Istället är den största förändringen helt enkelt bort mellanslag mellan orden. Det är i huvudsak ett äktenskap av ord, där två ord blir ett. Det finns några undantag från denna regel för äktenskap. Precis som många kvinnor använder nu ett bindestreck efternamn när de gifter sig för att behålla sin före äktenskap efternamn, kanske några sammansatta ord avstavas i stället för att direkt ihop. Sammansatta ord gick inte med ett bindestreck kallas ämnen i fast form, medan orden med ett bindestreck är bindestreck föreningar. Det är viktigt att förstå användningen av sammansatta ord eftersom vissa av dem, vare sig fast eller bindestreck, kan ha olika definitioner när orden förvärras snarare än bara används efter varandra i en mening. Det sammansatta ordet, totalt, får en något annorlunda innebörd när skrivas över alla. Betrakta följande två meningar:

Sammantaget uppskattade jag filmen.

hämtades filmen över alla andra att vinna en Oscar .

I det första exemplet överlag en övergångsperiod ord eller en sammanfattning ord. Det skulle kunna användas som en synonym till ord som i slutsatser, sammanfatta. I det andra exemplet orden över alla, innebär framför alla andra, eller över alla andra. Över alla sätt överlägsen i stället för att summera.

När du väljer om du vill gå med ord, antingen genom bindestreck eller borttagande av rymden är det en god idé att konsultera en ordlista för korrekt användning. Det finns många ord som kan förvärras och ibland förblir gissningar om huruvida två ord skall förenas, och i så fall, när den ansluter sig till är lämpligast. Generellt, när du går med två ord som vanligtvis inte förvärras, använder du ett bindestreck för att uttrycka en relation, i stället för att skapa ett sammansatt ord som inte existerar. Still, kolla med en ordlista först se vad den normala rekommendationen är för specifika ord du vill ansluta sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.