Vad är ett dött språk?

ett dött språk är ett språk som inte längre fick som modersmål. Några välkända exempel på döda språk omfattar koptiska, grekiska, latin och Sanskirt, men det finns många andra döda språk från regioner runt om i världen, inklusive ett stort antal indianska språk som dog ut med den europeiska kolonialismen. Några döda språk är ämnen av studier på grund av deras kulturella, språkliga eller sociala betydelse, och några döda språk som faktiskt har fler högtalare som är högre än för modern eller levande språk, språk som är inlärda som modersmål. I vissa fall, ett dött språk muterar till ett modernt språk. Antika grekiska, till exempel, var det självklara föregångaren till modern grekiska, även om de två språken är markant olika. Latin födde spanska, franska, italienska och portugisiska, medan sanskrit var föregångare till många indiska språk. I dessa fall många akademiker studera de döda språk att lära sig mer om historien bakom en kultur.

Studera döda språk kan vara mycket viktigt om man vill lära sig om historien om de människor som talade dem. Särskilt i fall där skriftligt språk har utvecklats, i vetskap om ett dött språk kan öppna ett fönster, genom att man kan läsa samtida berättelser om historiska händelser. Som ni kanske förstår blir många akademiker dragits in i kontroversen om detaljerna i ett dött språk, diskuterar hur det skulle ha uttalats, skulle till exempel, eller hur specifika ord som har använts.

Ordet "död språk "används också för att hänvisa till ett språk som uppenbarligen är på väg till döden. I Amerika, till exempel, finns flera indianska språk känd för en handfull äldre talare, som kan använda dem för kommunikation, men dessa språk är naturligtvis dör, eftersom de inte används av den yngre generationen, och de har ofta slutat förändras också. I vissa kommuner har farhågor om språk död ledde människor att slå in på program som syftar till att bevara dessa språk, och vissa samhällen har även försökt att återuppliva verkligen döda språk såsom latin och sanskrit.

Undersökning av kulturens språk kan vara mycket avslöjande, som strukturen i ett språk kan ge ledtrådar till hur människor ser på världen och tycker om sina relationer med andra människor, djur och föremål. Detta är anledningen till studiet av döda språk är så intressant för så många människor, och det förklarar varför debatten på området ibland kan bli uppvärmd, med olika människor stödjer en tanke eller ett annat eftersom det förskott sina personliga åsikter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.