Vad är en vit elefant?

En vit elefant är något som är dyrt att underhålla och svårt att bli av med. Vanligtvis vita elefanter är också sällsynta och mycket värdefulla, vilket komplicerar situationen för sina ägare. Några saker som kan vara en vit elefant, från en palatsliknande hem till en extravagant halsband. Termen har även inspirerat en form av gåva utbyte, en vit elefant gåva utbyte, där människor försöker bli av med sina vita elefanter genom att hitta andra som kanske vill ha dem.

Enligt legenden, konceptet av den vita elefanten har sina rötter i Sydostasien. Historiskt sett anses Sydostasien den vita elefanten som tur, eftersom en vit elefant påstås föreföll mor till Buddha rätt innan han föddes för att ge henne en helig lotusblomma. Den vita elefanten representerade renhet och kunskap, och eftersom dessa djur mycket sällsynta, åsynen av en vit elefant var tänkt att vara lycklig.

vissa asiatiska monarker aktivt sökt upp vita elefanter, för att äga en vit elefant var tänkt att förmedla välstånd och lycka, och att påstå att härskaren var klok och rättvis. Eftersom albino elefanter inte exakt växer på träd, inte varje monark hade tillgång till en vit elefant att välsigna monarkin, medan andra hade flera elefanter att välja mellan.

Förmodligen, skulle monarker erbjuda gåvor av den heliga vita elefanter till sina hovmän. Elefanterna var undantagna från arbetet på grund av sin heliga status, och de kunde inte säljas, slaktas, eller ges bort. För sina ägare, vita elefanter var extremt dyra ägodelar, och trots att de var värdefulla, kan de vara en förbannelse än en välsignelse. I vissa versioner av berättelsen, skulle kungar ge vita elefanter till hovmän, som hade fallit i onåd, med målet att ruinera och förödmjukande mottagaren av gåvan. I andra berättelser, syftade den vita elefanten som en gåva av äkta god vilja, till gynnat medlemmar i domstol eller deras familjer. I båda fallen hade legenden om den vita elefanten in Gemensamma slang, och när de europeiska upptäcktsresande in i regionen, de infördes till begreppet.

En av de mest klassiska exemplen på en vit elefant är ett stort land hemma. Dessa hem är oftast mycket dyra att underhålla, men mycket svårt att sälja, eftersom potentiella köpare kan vara resistenta mot tagande på det arbete och kostnader. I kulturer där med sådant hem är ett tecken på social status, kan medlemmarna i en familj konkurs sig att hålla huset går, som i fallet med några engelska familjer och deras herrgårdar. Ett svar på detta problem i regioner där stora landet bostäder ses som kulturella artefakter är öppnandet av småhus till regelbundna turer, filmar och andra evenemang, med familjen utnyttja den förvärvsinkomst att behålla hemmet och grunder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.