Vad är en akilleshäl?

I den grekiska mytologin var Akilles en mäktig krigare som hade bara en svaghet: hans häl, som var där hans mor höll honom i tummen och pekfingret när hon doppade honom i floden Styx, vilket gör honom osårbar överallt vattnet rörd honom. Achilles träffade så småningom hans fall när en pil träffade honom i hans enda svaghet-hans häl-och begreppet Akilleshäl föddes ur historien. En akilleshäl är en enda svaghet trots totala styrka, i allmänhet leder till sin undergång, och kan ta formen av en fysisk svaghet eller någon annan form av mentala, logiska, andliga, moraliska, eller på annat sätt metafysisk brist.

akilleshälen avser i allmänhet en enda svaghet, en utsatt plats mitt i intensiv styrka eller allmän mod. Det här ett drag är den enda som kan leda till att personen-eller oftare, karaktär-undergång. Medan den akilleshäl har blivit något kliché i film och skrift-särskilt i en värld av superhjälteserier-dess metaforiska effekter hålla sann i många sociala situationer. En akilleshäl har träffande använts i förhållande till krig, politiker, andliga ledare, och många andra historiska personligheter och händelser.

Achilles tendon ansluter musklerna i vaden med hälen ben i foten. Om avskurna, skulle skadan sannolikt inte vara livshotande, även om det skulle vara smärtsamt och försvagande. När det gäller Akilles var pilen han hade drabbats av förmodligen förgiftad, och eftersom det slog hans enda osårbara plats, ledde till hans död. Som ett sätt att Deus ex machina, Akilles akilleshäl var, bokstavligen, hans häl. I andra fall hela den litterära världen, en akilleshäl inte nödvändigtvis på den roll som fysisk begränsning, inte heller alltid leder till karaktärens död, många tecken uppfylla sina ändamål genom extrema girighet och därmed befinner sig utarmat i slutet av berättelsen trots deras stora rikedomar i början av berättelsen. Deras akilleshäl, i detta avseende, är deras strävan efter rikedom, som inte ledde till döden utan att deras ödeläggelse.

Ett mycket aktuellt exempel litterära av en akilleshäl förekommer i Harry Potter-serien av böcker, skrivna av JK Rowling. Voldemort, den primära skurk i serien, verkar allsmäktig och allmänt mer begåvad som en trollkarl än någon annan karaktär i böckerna. Hans enda svaghet, däremot är kärlek, hans akilleshäl är hans oförmåga att älska och bilda vänskap. Använda denna svaghet, besegrar Harry Potter slutligen kraftfulla guiden och dukar Voldemort hans akilleshäl.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.