Vad är en Tongue Twister?

En tongue twister är en serie av ord eller en längre bit, som en dikt, konstruerade för att vara mycket svårt att uttala korrekt. Tongue Twisters används för att skapa humor genom att utmana någon att upprepa dem väldigt snabbt och lyssna på roliga resultat, liksom av offentliga talare och tal studenter språket för att öka verbal smidighet. Tongue Twisters är också användbart för att förstå hur vi behandlar språk: de har använts i forskning för att underbygga påståendet att tyst läsning innebär artikulation. Det visar sig att det finns vissa ljud-sekvenser som är svåra att växla på grund av den förändrade positioner i munnen och /eller fonetiska återkoppling av ljudet likheter och twisters tunga fokusera på dessa. Ibland utseende av orden är ytterligare en faktor.

Att övergå från ett enda ljud till en blandning eller Digraph. Skifta mellan /s /och /sh /är ganska knepigt, så hittar du många tunga twisters att spela på denna sund kombination: Hon säljer snäckskal från stranden. och sjätte Sheik sjätte får är sjuk. I följande tungan Twister, ser vi en förskjutning mellan /k /och två blandningar: /kr /och /kl /: Hur kan en mussla klämma i en ren kräm kan?

Changed ordning. En annan svår övergång uppstår när två ord har samma ljud i omvänd ordning. Juxtaposing dessa ord i en tunga twister gör att vi fortfarande höra den fonetiska återkoppling och uppleva Muscle Memory säga första ljudet när man läser den andra, och detta skapar förvirring. Här är ett exempel: kvicktänkt cricket kritiker. Båda orden har blandningen /kr /och det enda konsonant ljud /k /och /t /, men i cricket de uppträder /kr /, /k /, sedan /t /, medan kritiker , de uppträder /kr /, /t /, sedan /k /.

liknande, men annorlunda. En annan besvärlig situation uttal är omväxlande mellan ord som är perfekt Rhymes-det är bara det initiala ljudet olika-eller ord, då endast de sista ljudet är annorlunda. Kanske är det utmärkande skillnaderna trots de likheter som orsakar komplikationer i dessa Tongue Twisters. Denna tunga twister visar båda situationer:
 Denise ser fleece,Denise ser loppor. Minst Denise skulle nysaoch foder och frysa loppor.  

Homofoner. Homofoner är ord som låter likadant men stavas olika och erkännandet av ett ord som ser annorlunda ut men låter på samma sätt som ett ord som vi redan sagt verkar öka komplexiteten i uttalet. Följande tungan Twister tillskrivs Bill Waterson i en "Calvin and Hobbes" Cartoon och visar både Orgel och perfekta rim:

 Hur många styrelserKan mongolerna hamstraOm den mongoliska Horder got bored? 

Olika kombinationer. Följande tongue twister använder ord som Orgel, skiftande inledande blandningar /a /, /sh /, och /ch /, och perfekta rim alla elva ord: Om Stu tuggar skor, borde Stu välja skor han tuggar?


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.