Vad är en PSEUDONYM?

En PSEUDONYM är en pseudonym som författare använder för att undvika att bli direkt samband med det arbete han eller hon producerar. Det finns en rad skäl till att använda en pseudonym, allt från en önskan att rikta en viss marknad till ett försök till självförsvar. I många fall är den verkliga identiteten bakom en PSEUDONYM är senare avslöjas, och i vissa fall pseudonymerna vissa upphovsmän i praktiken allmänt kända, som i fallet med Nora Roberts, som också skriver under namn JD Robb, Sarah Hardesty, och Jill mars.

Termen nom de plum e är franskt ursprung, även om det inte faktiskt används i franska som en allmän regel. Det betyder bokstavligen "namn på pennan" och används vanligen översättas med "pseudonym. " Begreppet tycks ha uppstått i Storbritannien, där man ville ge en mer litterär luft till praxis att använda en pseudonym, så de valde att använda en fransk fras. I Frankrike självt, pseudonyme är mer ofta för att beskriva en pseudonym.

Historiskt, en av de vanligaste anledningarna att använda en pseudonym var att skilja en författare från hans eller hennes verk. Författare som skrev exponerar till exempel ofta skrev under ett PSEUDONYM för att undvika jepordizing sina jobb, offentlig ställning eller liv. Denna praxis är fortfarande vanligt i dag, i synnerhet med böcker som är avsedda att kritisera politiska förvaltningar eller sociala trender. Några mycket berömda författare som CS Lewis och Charles Dodgson, mer känd som Lewis Carroll, skrev under penna namn för att skydda sina karriärer.

Authors får också använda en pseudonym för att undvika överexponering, särskilt om de är fruktbar. Denna metod är vanligt bland många mysterier och science fiction-författare, som ofta producerar en stor mängd arbete. Många tidningar i dessa genrer också använda pennan namnen så att de kan publicera flera verk av samma författare utan att väcka den läsande allmänheten. En PSEUDONYM kan också användas när ett författare avviker från hans eller hennes vanliga genre. Till exempel, en författare som skriver vanligtvis thrillers får publicera erotik under en pseudonym. Detta görs för att undvika störande eller förvirrande läsare, som regel, och typiskt minimal forskning behövs för att avslöja författaren bakom pseudonymen.

En av de mest kända historiska användning av pseudonymen har varit som ett verktyg för att dölja kön av författaren. "Franklin Dixon," till exempel, var en pseudonym utvecklats för att dölja den främsta kvinnliga författarna Hardy Boys , av oro för att pojkar inte vill läsa böcker skrivna av kvinnor. J. K. Rowling, författaren till Harry Potter -serien, använder också en pseudonym, hennes riktiga namn var Joanne Rowling vid tidpunkten för offentliggörandet av hennes första roman, men hennes förläggare begärde att hon använder ett könsneutralt neutral förkortning som så att pojkarna skulle känna sig bekväma läsa hennes böcker. Eftersom hon inte har något mellannamn, valde hon ett "K" för "Kathleen," efter farmor. Eftersom hennes äktenskap, hennes juridiska namn faktiskt Joanne Murray.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.