Vad är en Microexpression?

Under 1960-talet ville psykolog William Condon att studera små ansiktsuttryck varar mindre än en fjärdedel av en sekund. Han ansåg att en sådan studie skulle kunna avslöja mycket om dolda känslor, eftersom de flesta människor gjort ansiktsuttryck kallas microexpression, så fort de inte kände att de gjorde det. Genom att studera en ovanligt kort film, drygt fyra sekunder lång, ruta för ruta, insåg han att små microexpressions, och små rörelser kan avslöja mycket om hur en person verkligen mådde. Detta ledde till andra psykologer studerar nästan unperceivable uttryck genom videoband att lära sig mer om vad folk menade, i stället för att förlita sig på mer uppenbara längre gester eller ansiktsuttryck, och enbart denna dialog.

Tanken att kroppsspråk kan förmedla mening bortom våra ord är inte ny. Om du grimas när du erbjuder att göra något du egentligen inte vill göra, kan du mycket väl vara att förmedla din sanna känslor. Men många människor har möjlighet att kontrollera en viss del av deras kroppsspråk, speciellt långvarig gester eller ansiktsuttryck. Vi kan sätta ett leende på även om vi inte känner för att le, eller avstå från shrugging våra axlar när vi går in i någons smutsiga hus.

Denna idé om microexpression tyder på att vi ibland kan släppa leende eller något flytta axlarna upp, bara för en bråkdel av en sekund. Vissa personer kan vara mycket bra på att förstå och fånga dessa uttryck, och andra inte. Psykologen Paul Ekman, som arbetat med John Cleese på fyra säsonger av serien kallas Human Face som sändes på BBC-nät under 2001, först trodde att vissa människor verkar ha en talang för att läsa en microexpression, medan andra inte ser dem alls. Han har sedan dess ändrat sin åsikt och nu antyder att de flesta människor kan lära lägga märke till och tolka microexpressions.

Var skulle microexpression tolkning komma till hands? För en terapeut, läsa dessa uttryck kan vara viktiga arbete. Människor ofta, utan att ens inse, dölja sina känslor med ord, istället för att äga dem. Vissa microexpression tolkning skulle kunna användas för att avgöra om någon ljuger. Detta kan vara viktigt om du intervjuar någon för ett jobb, eller om du spelar något som poker och du undrade om din motståndare bluffar.

Det finns intressanta microexpression tester som finns tillgängliga online, så du kan kolla hur bra du är på att läsa dessa uttryck. Du kan också bromsa varje uttryck för att få en ordentlig titt på vad vissa ansikts gester betecknar. Det är ett roligt sätt att hitta om du har en talang för att denna typ av behandling, eller om du behöver ytterligare utbildning för att bli en microexpression expert.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.