Vad är den gordiska knuten?

den gordiska knuten är en metafor för att beskriva en mycket svårt, eller till synes omöjligt problem att lösa, som sedan löses genom snabba, beslutsamma åtgärder. Ursprunget till metaforen ligger i legender kring Alexander den store. Enligt berättelser om Alexander, kung Midas av Frygien hade hävdat riket genom att uppfylla en profetia om att nästa man som red in i staden på en oxvagn skulle bli kung. I tacksamhet för hans kungadömet, Midas, tillägnad hans oxvagn en urgammal gud, säkra det på en tjänst med en mycket svår knut. När Alexander den store kom till Frygien under 4: e århundradet f. Kr. , han desperat försökte lossa knut, men kunde inte hitta något sätt att göra det. I stället för att slösa mer tid på det, skivade han helt enkelt den gordiska knuten på mitten med sitt svärd. Detta var en intressant tolkning av pusslet, som representerar möjligheten för Alexander att tänka utanför boxen. Alexander lösning att skära den gordiska knuten på mitten kallas ofta alexandrinska lösning. den gordiska knuten är ett liknande koncept till idén om "splitting barnet" som förekommer i Gamla Testamentet. När kung Salomo presenteras med två kvinnor hävdade härstamning av samma barn, erbjuder han att skära barnet i två halvor. Naturligtvis han återkallar sitt anbud när det gäller modern ber Salomo att låta den andra kvinnan upp barnet, snarare än att barnet dödas. Således finns det prejudikat för Alexanders lösning innan det.

Problemet med att lösa ett Gordian Knot problem med den alexandrinska lösningen är att du verkligen inte knyta upp knuten. Istället förstöra knut, och linan genom att skära den i två halvor. Vanligtvis är ett problem för komplex för att möjliggöra en bred stroke eller silver bullet tillvägagångssätt som gör det omedelbart fastställbara. Förhastade åtgärder kan översätta till att försumma att uppmärksamma de finare detaljerna i en utmanande fråga.

mest komplexa frågorna i dag kan ses som en modern version av den gordiska knuten. Om man tittar till exempel på fattigdom i många afrikanska länder, kan de alexandrinska lösning förordar helt enkelt att skicka pengar till dessa länder för att hjälpa de fattiga. Ändå denna lösning inte riktigt går knyta upp den gordiska knuten i fattigdom, eftersom man i vissa fall finns det inga garantier för att dessa pengar någonsin kommer att nå de fattiga.

Dessutom är fattigdomen bara en aspekt av de problem som plågar vissa afrikanska länder, dålig hälsa, bristande utbildning, ökad hiv-smitta, och korrupta eller otillräcklig styrning alla spela en roll. Skicka pengar uppenbarligen inte knyta upp den gordiska knuten i länder som behöver vårt stöd. I stället tar många människor, på många olika nivåer att erbjuda många lösningar på de många invecklade frågor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.