Vad är Urban Legends?

Urban Legends är påhittade historier som överförs från person till person, ibland även hjälp på traven genom media, tills de blir så genomgripande att de accepteras som ett faktum. Ursprunget till skrönor är ofta omöjliga att spåra och det sätt på vilket de delas vanligen uppriktig, med människor som tror att historien är sann.

Många skrönor börjar med "Vet du vad som hände med en vän till mig?" Historierna lever vidare tillsammans på det sättet för det är ofta hur de är emot, vanligen från kända person och pålitliga. Ergo, när den nya berättare passerar längs berättelsen, snarare än säger, vet du vad som hände med en vän till en vän? är det lättare och verkar ofarlig nog att korta inledningen. En biprodukt av denna naturliga tendens att förkorta är att omedelbarhet och trovärdighet kvar på den berättelsen, eftersom varje person som hör den anser att de ursprungliga källan är bara 2 grader bort. Detta förklarar varför skrönor är så allmänt anses, ibland till och kretsande världen.

Urban Legends är oftast om något som skulle vara svårt att motbevisa, och innehåller precis rätt balans believability och chock att vara tilltalande. De alstra en känslomässig respons som motiverar människor att föra berättelsen framåt, vilket gör dem självförstärkande. Urban Legends kan delas in i några grundläggande kategorier, eller kombination av dessa: en berättelse om chock, en varnande berättelse, en berättelse om skräck och humor, eller en berättelse om förorening av något slag, vanligtvis av mat. Med andra ord rimmar de med vår rädsla. utan tvekan en av de mest kända skrönor från 1960-talet, var myten om att Paul McCartney var död. Som historien gick, var Beatles placera ledtrådar i sina låtar och på deras skivomslag för fans att upptäcka "den verkliga sanningen". Denna berättelse tog ett eget liv, med fans världen över som granskar LP jackor med förstoringsglas och letar efter bevis där ingen fanns, och skapa den grundliga feltolkningar och slump. En av de mer kända ledtrådar var de påstådda "jag begravde Paul" linje sjungs av John Lennon i slutet av Strawberry Fields Forever . John offentligt förklarat att "tranbärssås" var hans verkliga ord, medan alla Beatles-inklusive Paul-upprepade gånger förnekat ryktena förgäves.

Andra kända skrönor omfattar nedläggningen av John Gilchrist, känd som Mikey från Life spannmål reklamfilmer. Han sades ha dött av att svälja en påse Pop Rocks godis, följt med en läsk, orsakar hans mage att explodera. Variationer på historien tillskrivs döden-by-Pop-Rocks vandringssägen på slumpvis barnen vitt och brett. Pop Rocks, som General Foods på den tiden innehöll kolsyra så att när de placeras på tungan de producerade en fräsande effekt. Tyvärr var General Foods ingen match för den mäktiga vandringssägen som var hemmafruar, och även skolor i uppror över säkerheten, trots att företaget sände en representant på vägen att förklara godis var säker. General Foods tog slut Pop Rocks Off marknaden för ingen annan anledning än de myter som hade störst ökning allmänhetens missnöje med obefintliga faror. (The Candy gjordes senare tillgängliga genom ett annat bolag under ett nytt namn, och finns nu tillgänglig igen som Pop Rocks av Chupa Chups dock ogrundad oro i den offentliga till denna dag. )

Urban Legends of horror småningom bli spökhistorier berättade runt lägereldar. Nästan alla har hört den varnande berättelse om det unga par som körde till en park på nacken. De hörde på radion att en hand dåre var på fri fot i närheten. Rädd, ville den unga kvinnan att lämna, men hennes pojkvän hävdade de behöver inte oroa dig. Paret började kyssas när flickan hörde att någon knackade ljud från hennes dörr. Förskräckt, gjorde hon sin pojkvän köra henne hem. När han kom till hennes hus, gick han för att öppna sin bildörr henne och upptäckte en blodig krok fäst på dörrhandtaget. En del psykologer anser skrämmande skrönor är en release ventilen slag för samhället utlopp Gemensamma rädsla och oro, medan berättelsen ovan, som inleddes på 1950-talet, syftade förmodligen att varna tonåringar från sex före äktenskapet.

oavsett ändamål, har berättandet varit en passion för mänskligheten genom historien och skrönor är ingenting nytt. De är i en mening, social teater, och är här för att stanna, goda och dåliga lika. Det kan vara klokt att betala lite mer uppmärksamhet, men nästa gång någon börjar en berättelse med, "Du vet vad som hände med en vän till mig?"


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.