Vad är Ripple Effect?

När du kasta en sten i en damm, kommer du att se ett plask och höra rungande Plunk av småsten. Du kanske märker koncentriska cirklar porlande ur locus punkt där stenen träffade vattnet. De kastade sten kan också ha andra effekter. Det kan skrämma en närliggande anka som hoppar upp ur vattnet, slå en sten och studsar, eller skrämma en massa fisk som det sjunker i dammen. Du är ansluten till sten, vatten och effekterna av att kasta av ringar anka, och fisken. Du har orsakat förändringar genom en enda och enkel handling. I utbildning, är detta koncept som kallas ringar på vattnet. En klassrumsarbete förvaltning teoretiker vid namn Jacob Kounin myntade sikt möjliggör Ripple 1970 för att beskriva den positiva effekten lärare kan ha på de studerande. Enligt Kounin inträffar ringar på vattnet när en lärare ber en elev att stoppa en störande eller destruktivt beteende. Kounin konstaterade att när en lärare bad en elev att stoppa ett beteende framför resten av klassen, hade detta en dominoeffekt på alla andra elever i klassen. Detta engagemang gjorde andra studenter som kanske inte betalar noggrann uppmärksamhet även stoppa störande beteenden, vilket främjar en bättre klass kontroll.

Kounin föreslog att underlåtenhet att tillrättavisa en elev för dåligt beteende i klassen orsakade negativa ringar på vattnet. Om en elev kunde misbehave utan sagt offentligt att sluta, vilket gav andra studenter licens misbehave. Genom sina studier, och hans 1970 bok Disciplin och koncernledningen i klassrummen , Kounin förespråkare för att förstå det som ringar på vattnet för att uppnå en bättre disciplin i klassrummet.

Precis som stenen kastades i dammen kan ha negativa oavsedda konsekvenser, liksom skrämma anka och fisk, så kan dominoeffekt när injudiciously tillämpas av lärare. Studenter som har beteende problem på grund av bestående inlärningssvårigheter eller medicinska tillstånd kan påverkas negativt genom att ha sina fel diskuteras offentligt på regelbundet. En studerande som är föremål för många tillrättavisningar kan vara socialt ifrågasättas och som av andra studenter som annorlunda eller helt enkelt illa omtyckt av andra. Studier sedan Kounin arbete föreslå läraren måste vara medveten om de möjliga negativa ringar produceras av offentlig reprimand. Den som ringar på vattnet är också en term som används inom sociologi, ekonomi och på många andra områden för att diskutera hur problemet eller förekomsten av en sak kan ha en effekt på många saker. Till exempel en artikel i januari-februari 2007 Duke Magazine diskuterar vågrörelseeffekt av kriget i Irak om det amerikanska folket. Artikeln, "War's Ripple Effect" antyder att Irakkriget blir mer personligt när folk faktiskt vet soldater som antingen har dödats eller skadats i kriget. Detta i sin tur kan forma den allmänna opinionen om fördelarna med fortsatt engagemang i Irak.

Ekonomer kan använda effekten termen Ripple för att beskriva effekten av låga löner på en bostadsmarknad, eller en deprimerad bostadsmarknaden på räntorna. Sammantaget hävdar vågrörelseeffekt att åtgärder alltid har konsekvenser, antingen för gott eller ont. Ingen åtgärd utan reaktion, och vågskvalp, i vissa fall kan vara långtgående.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.