Vad är Old Wives ’Tales?

käringfablerna berättelser är vidskepliga historier som passerar ned genom flera generationer i ett samhälle. I vissa kulturer är dessa berättelser behandlas som fakta, till exempel i väst, menar många att äta morötter hjälper dem att se bättre på natten. Vetenskapliga studier visar faktiskt att medan äter morötter är verkligen frisk, kommer det inte att bidra med en märkbar förbättring av mörkerseendet. I vissa fall är käringfablerna tales ofarliga kul, men andra fall kan leda människor till dåliga beslut, så det är en bra idé att noggrant utvärdera folk visdom innan du använder den.

Termen kommer från idén att äldre kvinnor ofta klokare på grund av deras livserfarenheter. Många kulturer ser upp till äldre i samhället, i synnerhet när det gäller information om olika frågor som rör livet, och i vissa samhällen äldre kvinnor erbjuds healing tjänster och allmänna råd för att hjälpa medlemmar i deras samhälle. Dessa gamla fruar som ibland hjälpsamma pekare, tack vare sin erfarenhet.

Många gamla fruar "historier är relaterade till hälsa, graviditet och puberteten. Folk lösningar, anvisningar för att bestämma kön på bebisen, och sätt att undvika graviditet ofta käringfablerna berättelser, även om vissa av dessa svansar kan ha några korn av sanning. Kommer till exempel att äta kycklingsoppa inte nödvändigtvis att hjälpa någon att förbättras från ett kallt, men kycklingsoppa är en bra näringskälla som är lätt att ta till sig, så det kan hjälpa någon att hålla sig frisk så att hans eller hennes immunsystem kunde kämpa mot kyla bort .

Några käringfablerna historier är platta ut missuppfattningar, och de kan vara farliga. Till exempel har många käringfablerna tales ordinera olika tekniker för att undvika graviditet, till exempel att ha samlag står upp eller utövar kraftigt efter sexuell aktivitet. Dessa tekniker är egentligen inte effektiva för familjeplanering, och de bör inte användas av personer som verkligen är oroade över att bli gravid. Tyvärr är folk vishet så genomgripande att dessa felaktiga idéer sprids från peer to peer mycket snabbt, vilket kan vara farligt när mer effektiv information inte är tillgänglig.

I andra fall käringfablerna historier är helt enkelt sunt förnuft. Dricka massor av te och juice, till exempel, hjälper kroppen att spola ut gifter, vilket kan öka återhämtningstiden från förkylningar. Vissa käringfablerna tales ger också tips om att plocka ut mat som är god och säker att äta, många är bekanta med den gamla tekniken att trycka en melon för att se om det är bra, till exempel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.