Vad är Gyllene Bågen?

Den Gyllene Bågen är en omfattande jämförande studie av religion och mytologi skrivna av Scottish antropologen Sir James George Frazier 1890. Den Gyllene Bågen är historiskt betydelsefulla i att det är en av de första verken för att kunna se religion, särskilt kristendomen, från ett modernistiskt snarare än teologiskt perspektiv, som visar hur kristna ritualer såsom jul är kontinuerliga med hedniska festivaler praktiseras i tusentals år före Kristus. Över 800 sidor, Den Gyllene Bågen är en lunta, men det anses vara en av de viktigaste klassikerna i kulturantropologi och studier av mytologi och religion.

Den Gyllene Bågen börjar med att undersöka rad regler av prästerskapet på Nemi (nära Rom), med prästen som rituellt mördad av sin efterträdare. Att försöka komma med en rimlig förklaring till ursprunget av hans arv regler, undersöker han ett bredare och bredare sfär av världens mytologier undersöka tullen från gamla England de av de australiska urinvånarna. Hans eventuella slutsats är att de flesta, om inte alla, av de gamla religionerna var fruktbarhetskulterna som kretsat kring dyrkan och sedan återkommande offret av en gammal kung.

Bortsett från att fokusera på sin centrala tes, adresser Frazier många sidan punkter i Den Gyllene Bågen , utforska den oklara gränsen mellan "heligt" och "orena" känd som "tabu" pekar på afrikanska stammar att ändra ord i sitt språk varje vecka eftersom de vägrar att säga några ord som ens liknar namnen på sina döda förfäder. Han konstaterar att många av de gamla gudarna, som Dionysius, inledde med att återges uteslutande hos djur och endast genom kulturell evolution blev ingår som människor. Många av de djur som ursprungligen stod dessa gudar började rituellt offrade till dem.

Frazier ser till historiska besatthet med grödor, säd, och de komplexa ritualer berörda plantering, skörd och konsumerar grödan. Han tittar på olika "sympatisk magi" strategier som används av våra förfäder för att främja tillväxten av grödor, inklusive men ej begränsat till människooffer, sexuellt umgänge i samma ögonblick för sådd av utsäde, gäckande han som är sista att skörda majsen, idoler gjorde den sista massa majs ska skördas, etc. Några av dessa ritualer har uppenbara kopplingar till fertilitet ritualer, medan andra är mer trubbig och kräver en förklaring och analys. Frazier gör ett utmärkt arbete med detta i Den Gyllene Bågen .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.