Vad är Fantasy-romaner?

en fantasy roman är en genre av litteratur vilka funktioner fantastiska element. Berättelser kategoriseras i denna genre ofta funktionen mytologiska varelser och magi. Beroende på vilken typ av subgenre romanen är, kan inställningen av historien vara i ett alternativt universum, det förflutna eller ens närvarande. Den universella faktorn i alla dessa berättelser är dock det faktum att de händelser som sker i berättelsen kunde inte hända i verkliga livet. Detta skiljer drastiskt fantasi från andra former av fiktion.

Romaner är bitar av fiktion som är längre i längd än andra former av litteratur och är skrivna på prosa. Således är de skiljer sig från korta berättelser av sin längd, från dikter av sin prosa, och facklitteratur av deras fiktion. Fantasyromaner särskiljs från andra former av litteratur på grund av den aspekten av fantasin i dem. Karaktärerna och inställningar i en fantasy roman består ofta ett inslag av magi eller övernaturliga. Dessutom kan den har också en mytisk varelse såsom en drake, älva, eller elf.

Flera subgenres av fantasy romaner finns, inklusive hög fantasy, mörk fantasy och komiska fantasi. High fantasy brukar kännetecknas av goda kämpar mot det onda. Ett exempel på denna typ av skönlitteratur är J. R. R. Tolkiens Lord of the Rings. Dark fantasyromaner består ofta inslag av skräck. Tecknad fantasy är en form av fantasi som innebär humor.

Inställningar i fantasyromaner kan variera kraftigt beroende på vilken subgenre av romanen. High fantasy sker oftast i en alternativ värld. Däremot kan andra former av fantasy äga rum i en modern miljö, det förflutna, framtiden eller i en alternativ dimension. Vissa former av fantasyromaner äga rum under medeltiden. En annan subgenre, urban fantasy, kommer att äga rum i en modern miljö-antingen verkliga eller inbillade, och har fantastiska händelser eller människor.

Den fantasygenren är nära besläktad med science fiction. Men de är tekniskt olika. Även om båda har att göra med händelser eller platser som inte har och kanske inte finns, använder science fiction vetenskap att göra detta. Med andra ord, i teorin, kunde science fiction hända med rätt teknik. Trots skillnaderna, är de två genrerna ofta placeras tillsammans, ibland klumpas i samma kategori.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.