Vad är Borta med vinden?

Borta med vinden är en 1936 roman författad av den amerikanske författaren Margaret Mitchell, som införde karaktär Scarlett O'Hara, en ganska självisk, envis och inte helt sympatisk karaktär för världen. Romanen blev snabbt en storsäljare och är nu av många konton en av de mest populära och bästsäljande böcker i världen. Även utspelar sig under inbördeskriget och återuppbyggnaden av Deep South, Borta med vinden är inte bara en historisk bearbetning av vad som hände, men också en romans, en karaktär studie, och ett klart södra synpunkt ta på konfederationen, slaveri, och återuppbyggnad.

Populärast av boken var så hög, lika efterfrågan funnits en filmversion av Borta med vinden . De flesta läsare och kritiker filmen var oerhört nöjda med 1939 års Oscar vinnande anpassning av filmen. Det är också en klassiker bland filmer, och är mycket populär. I stora drag följer boken tecknet Scarlett O'Hara, dotter till en förmögen södra markägare, Gerald O'Hara, som hon uthärdar inbördeskriget och återuppbyggnad i söder som följde. Scarlett sjuksköterskor en passion för hennes granne Ashley Wilkes, som gifter sig med sin kusin Melanie. Som hämnd, gifter sig Scarlett Melanie bror Karl, som dör innan han ens ser bekämpa i kriget. Scarlett är således änka med ett barn på väg, och flyttar in med Melanie, gör sitt bästa för att dölja sitt hat och svartsjuka Melanies söt och ren karaktär. Även Ashley är på semester, visar han tydligt att han inte utan känsla för Scarlett, som i praktiken håller Scarlett längtan efter Ashley under större delen av romanen. Trots att värna om dessa känslor, gifter hon efter kriget, stjäla hennes syster Suellen lång tid Beau, Frank Kennedy, och när han blir dödad, gifter hon Rhett Butler, en flott och inte alltför hederlig tidigare blockad-löpare som flirtade med Scarlett och propositioned henne ett otal gånger i romanen. Deras förhållande är stormigt och på många sätt är de mycket väl lämpade för varandra. Scarlett misslyckas med att realisera sin kärlek till Rhett förrän efter Melanie död, och Rhett lämnar henne i slutet av boken, med Scarlett slutligen mer själv medveten och mindre självisk än hon någonsin har varit.

Gone med vinden är inte, som sagt var bara en romans. Liv och kärleksaffärer Scarlett O'Hara kontrasteras mot bakgrund av inbördeskriget som rasar i söder. Mitchell beskriver umbäranden, svält, och den efterföljande kränkning av de flesta rättigheter sydlänningar genom Rekonstruktiv insatser. Scarlett är ingen fan av kriget. Hon anser att det är obekvämt, och hon hatar sitt uppdrag of nursing män. Hon har dock bogen hennes bördor bra, och när de återvänder till sitt hem, Tara, hon klarar av att ge mat till sina systrar, Melanie, de återstående fd slavar, och hennes sjuka pappa. Så irriterande som Scarlet kan, hennes vilja att ta hennes bördor och rusning för att hålla sin familj vid liv måste vara något beundransvärt, även om hennes metoder är ibland avskyvärda. Det finns vissa problem med Gone med vinden , som läsaren kommer säkert att hitta omedelbart. Mitchell bränslen hennes berättelse av händelserna med en avgjort skada perspektiv. Hon försvarar slaveri som en beundransvärd system, argumenterar för vikten av Ku Klux Klan, och använde "N" ordet vid flera tillfällen. Boken visar definitivt lite respekt för svarta människor, men bara i den utsträckning de är vaktmästare av de vita. Mer apt är Mitchell beskrivning av återuppbyggnad, som de flesta historiker hävdar är ett ganska balanserat synsätt på de grymheter och inneboende orättvisa behandlingen av sydstatare efter kriget. Det finns några riktiga dolda under en slöja av konsekvent fördomar, som inte kan göra Borta med vinden något mindre tilltalande för moderna läsare.

Trots betydande rasism och försvar av slaveri, Borta med vinden har länge varit en bästsäljare, och det kan vara svårt att förklara detta. Kanske en rimlig förklaring är att romanen fungerar bäst som ett tecken drama, och att karaktären av Scarlett är ganska unikt eftersom det komplexa, och en blandning av likeability och detestability. Hon har verkligen sina föregångare i fiktiva karaktärer som Moll Flanders och Becky Sharp, och Mitchells konsekvens av att utsätta Scarlett s brister arbetar för att skapa en karaktär av betydande djup: en anti-hjältinna i många avseenden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.