Vad är Bookerpriset?

Bookerpriset, som är allmänt känd som Bookerpriset är ett litterärt pris som delas ut årligen till ett verk av litteratur på engelska av en författare från Irland eller det brittiska samväldet som anses vara den bästa arbete under året. Det är en oerhört prestigefylld ära att vinna Bookerpriset. Vinnaren av priset ges också 50,000 pounds eller cirka $ 100. 000.

Bookerpriset grundades 1968, då förläggaren Tom Maschler kontaktade Booker Brothers förlag om inrättandet av ett litterärt pris. Som ett resultat av mötet inrättades Bookerpriset för skönlitteratur, och har delats ut varje år sedan dess. Sedan dess har Booker familjen etablerade ytterligare två litterära priser: The Booker rysk roman Prize, och Caine Prize for African Writing. Att välja böcker som kommer att övervägas till Bookerpriset, publicister i Storbritannien är tillåtet att lämna in två romaner varje år för domarnas behandling och kan lämna ytterligare fem bok namn. Av alla böcker och titlar föreslog, domare till Bookerpriset kommer att skapa en "longlist" av mellan åtta och tolv böcker, efter att minska listan ner. Domare till Bookerpriset är skyldiga att läsa alla böcker som har lämnats in för behandling. Bookerpriset Domarna är vanligen hyllade författarna själva, 2007 Bookerpriset domare ingår författare Nadine Gordimer och Colm Tóibín.

Efter detta kommer varje domare välja den roman som han eller hon känner är det bästa av valet. Dessa böcker kommer att bli "favoriter", och författarna kommer att få 2,500 pounds, eller omkring $ 5,000 USD. Som förts upp på listan för en Booker Prize är en prestigefylld ära i sig. med ett nytt namn som vinnare av Bookerpriset kan vara bra marknadsföring för en författare. Boken vinster omedelbar respekt och större läsekrets, många böcker som har tilldelats Bookerpriset har därefter gjorts i filmer också. Några nya vinnare av Bookerpriset är Margaret Atwood's The Blind Assassin , Yann Martel s The Life of Pi , och Kiran Desai's The Inheritance of Loss .

Bookerpriset har först nyligen börjat acceptera amerikansk författare som kandidater till priset, tills helt nyligen var det bara öppet för Storbritannien och är medlemmar i samväldet, till exempel Australien och Kanada. Speciellt nu när räckhåll för priset har utökats, kan det vara en av de mest betydelsefulla litterära utmärkelser i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.