Vad är Alternate History?

Kontrafaktisk historia brukar klassificeras som en subgenre inom det bredare genre av science fiction. I egentlig mening, är en alternativ historia berättelse som på vår jord, med samma lagar om kausalitet och fysik. Ingen magi eller fantastiska inslag inkräkta på arbetet i vår verkliga värld. Inga olämpliga tekniska framsteg bak sina huvuden som armbandsur på de romerska soldaterna i filmen Spartacus , eller flygplan skuggor över kullarna i Rhett Butler's Civil War plantage. Till en alternativ historia purist, har till exempel Harry Harrison, bara en detalj förändrats. Det kan vara en liten en, som spiken i brist på som ett krig var förlorad, eller det kan vara en stor en, som det populära Trop "Tänk om tyskarna vunnit andra världskriget?"

Oavsett hur stort eller litet avsteg från vår tidslinjen var, liksom The Butterfly Effect, har Världen förändras, plot-driving konsekvenser. Det bestämmer gränser och nya konfigurationer av våra parallell värld i berättelsen. Harry Harrison's Stars and Stripes trilogi hänger på ett brev som inte är omskriven, vilket till slut leder till ett tidigt slut på inbördeskriget med en kombinerad nord och syd slåss mot en brittisk invasion. Michael Chabon's jiddisch Policemen Union utforskar vad som kunde ha hänt om ett judiskt hemland hade skapats i Alaska. Philip Roth's The Plot Against America är en alternativ historia som hänger på Charles Lindbergh besegrade Roosevelt i presidentvalet 1940.

Med en mindre strikt syn på strikt historisk möjlighet och realism, det finns hundratals andra berättelser som omfattas av den alternativa historien paraply, men ändå utnyttja omöjligt eller orealistiskt enheter tomt. Vill du veta vad som skulle ha hänt om en utomjordisk invasion hade inskränkts världskriget och förlorare utlänningar hade fastnat runt för att vara en del av 60-talet medborgarrättsrörelsen och subkulturer? Kolla Harry Turtledove s Worldwar och Colonization -serien. Är magi mer din grej? Orson Scott Card's Alvin Maker romaner av en gräns Amerika där folk magi fungerade kunde precis. Det finns vissa typer av berättelser som tycks vara alternativ historia, men inte riktigt passar in i denna modell. En kort förtydligande är på sin plats. Historisk fantasy är ungefär som suppleant historia i att det är en betydande användning av en historisk tid, plats och kultur. Men i historisk fantasy, historien brukar bakgrund till vad berättelsen egentligen handlar om: romantik, trolldom, cryptids och avancerad teknologi. Avancerad teknik ger steampunk science fiction in i striden. Steampunk är en subgenre som oftast i den viktorianska eran, men med underverk Jules Vernesian science fiction gjort verkliga.

framtida historia försök att förutsäga vad som kommer hända. Oftast är skrivna ur ett perspektiv hundratals år i vår framtid och skildra den ebb och flod i någon inbillad historia under de gångna åren, ofta upprörande nya uppfinningar, upptäckter och sociala trender. Den sista kategorin av skönlitteratur som tenderar att vara en kysste kusin Kontrafaktisk historia är Time Travel stories. Dessa berättelser är beroende av en karaktär att fly sin egen plats och tid och äventyr att följa i de andra tider, med varierande grad av historisk korrekthet.

Alternativa historier är den ultimata "what if?" Liksom all annan typ av science fiction, suppleant historia, när det görs bra, tvingar fram en omprövning av vår egen plats och tid, medan repor våra naturliga mänskliga kliar för äventyr, utforskning och upptäckter. Kontrafaktisk historia är kanske den bäst lämpade för subgenres för att visa oss det underbara i världen omkring oss, och hur det kom att bli som det är.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.