När var Bibeln skriven på?

Frågan om när Bibeln skrevs gnistor stor debatt på grund av olika teologi. Många tror att Bibeln är just Guds ord, och därmed "skrift" Bibeln innebär att människor hade något med det att göra, och kan korrupta det. Så, till exempel stora delar av Gamla testamentet, särskilt de första fem böckerna innehas av både judar och kristna att vara det gudomliga Guds ord, som formas av Moses omkring 1400 f Kr. Enligt troende, finns det ingen möjlighet för fel i ritsning Guds bokstavliga ord. Vad många bibelforskare tyder dock på att flera tolkningar tycks finnas i Gamla testamentet. Särskilt i Genesis Det är förvirrande för många att det finns två, eller någon räknar tre, skapa berättelser. "Varför skulle Gud," vissa hävdar, "medvetet fördunkla hans egna ord?" har detta lett till många bibelforskare anser att det finns faktiskt två till tre texter som körs i Gamla Testamentets första fem böckerna, eller Torah. Är antagligen arbete Moses, en annan en överlagring av präster eller rabbinerna att snurra Bibeln mot tro höll viktigt i skrivande stund. Faktum är att vissa forskare menar att de nuvarande fem första böckerna fortsatte att redigeras till omkring 800 f Kr.

bibelforskare ifrågasätter också att tanken att fem första böckerna i Bibeln är skrivna av Moses på hans ganska kort sejour på Mt. Sinai. Hur fick han lyckades få alla fem skrivit böcker? Detta tyder på tidigare stipendium på några av böckerna, och sedan ytterligare information från Moses och hans anhängare, liksom stipendium inträffat efter Moses. Så tidslinjen av "när" var Bibeln faktiskt säger är tveksamt till och med några fromma bibelforskare. Eftersom Bibeln har genomgått ett flertal översättningar, en del bibelforskare tyder på att tidigare översättningar var fylld med fel. Också, inte alla biblar är desamma. Den katolska Bibeln, till exempel, innehåller flera böcker som inte finns i King James Bible. Detta har att göra med beslut om vilka böcker som var inspirerade av Gud, och vilka böcker som inte var det. Således katolska apokryferna anses inte vara en del av King James Bible, och att många icke-katoliker, utgör en skillnad i vad man tror i kristendomen.

Fortsatt bibliska stipendium har skrivit Bibeln i många delar. Nya översättningar där ord är nu mer klart inträffar med en frekvens. De kan förändra politiken i en kyrka eller de kanske inte. Så på sätt och vis fortsätter Bibeln ska skrivas, som biblisk arkeologi gör nya upptäckter om det sätt på vilket ord användes vid vissa böcker skrevs. Ur ett mer traditionellt perspektiv, alla Nya testamentets böcker ansågs vara skrivna mellan 50-95 AD. Gamla testamentet datum är följande:

 • är Job anses vara skrivna mellan 2166-1876 BC.
 • Genesis, Leviticus, Exodus, Siffror och Femte Mosebok är daterade till omkring 1400 f Kr.
 • Josua och domare är daterade till någon gång mellan 1400-1000 BC.
 • Ruth, Samuel, Ordspråksboken, Predikaren och Höga Visan skrevs mellan 1050-900 f Kr.
 • Obadja, Joel, Jona, Hosea, Jesaja, Mika, Amos, Nahum, Sefanja och skrevs på 800-talet-700-talet f. Kr. .
 • Jeremia, Daniel, Kings, Hesekiel, Habackuk, och Klagovisorna är daterade i 600-talet f. Kr. .
 • Haggai, Sakarja, Ester, Chronicles, Ezra, Malachi och Nehemja skrevs från omkring 600 till 440 f. Kr. .


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.