Är "Fat" nedsättande ord?

Frågan om huruvida fettet är ett nedsättande ord har ett antal svar. Vissa aktivister säger att "fett" är bara ett adjektiv, och de försökte återerövra begreppet och band den om dess last mening. Andra människor tycker att ringa någon fett är anstötligt, på grund av kulturella idéer som omger fett, och de föredrar att använda termer som "överviktig. " Du kanske vill tänka noga innan du använder "fett" för att beskriva någon, såvida han eller hon har Personligen använde ordet, eftersom "fett" har blivit ett mycket laddat begrepp. i bokstavlig mening, är fet bara en kemisk förening, och ordet "fett" har kommit att användas som ett adjektiv för att beskriva människor som har stora fyndigheter av denna förening under huden. I vissa kulturer är stora fettdepåer anses fysiskt oattraktiv, och därför adjektivet har blivit ett epitet, eftersom antagandet är att vara tjock är inte önskvärt. Att kalla någon tjock ska vara kränkande, även om det är en korrekt beskrivning av hans eller hennes kropp, för att namnet-caller antar att fettet person är obekväm eller kanske missnöjda med det faktum att han eller hon är fet. I slutet av 20th Century, många aktivist och radikala grupper som försökte återerövra ord som hade använts som förolämpningar historiskt. Tanken var att istället för att låta människor att använda språket som ett verktyg för verbalt våld, kunde aktivister omfatta sådana villkor och bläddrar näsan på kritikerna. Vissa feminister, till exempel anammat ett epitet som används för att beskriva tikar, medan vissa personer med icke-heteronormativa Sexualities började hänvisa till sig själva som "queer". Aktivister som fokuserade på sizeism föreslog att göra samma sak med "fett. "

Många överviktiga aktivister som kallar sig själva som fett, och de kan referensfetthalt i de material som de distribuerar. Vissa gör en åtskillnad mellan "fett" och "överviktig" hävdar att "överviktiga" innebär att det finns en acceptabel eller normal vikt bortom vilken man inte ska gå. Genom att använda ordet ofta, hoppas att minska sin udd "fett" som en förolämpning, och de bjuder in människor av alla storlekar att använda fett som ett adjektiv för att beskriva människor som är överviktiga. Men andra människor känner att även om ett giltigt försök att sätta detta ord tillbaka i sin språkliga plats görs "," fett inte bör användas utan noggrann eftertanke.

En del människor tror att "stora" endast bör användas av människor som skulle beskriva sig som fett, och att människor som inte skulle anses vara fett bör undvika att använda detta ord för att undvika att brott. Andra anser att alla människor som är vänliga mot tanken på fett godkännande bör tillåtas att beskriva människor som "fett", och att diskutera frågan om sizeism och fett aktivism med människor som ifrågasätter användningen av detta ord. "Fat," hävdar dessa aktivister är inte ett fult ord, och det bör inte behandlas som sådana.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.