Vilken är världens äldsta Novel?

Svaret på denna fråga varierar beroende på vem du pratar med och hur "nya" definieras. Om en ny behandlas som en prosa berättelse av betydande längd, den äldsta romanen är förmodligen Genji monogatari , skriven av Murasaki Shikibu i 11-talets Japan. Genji monogatari är säkert att känna igen som en roman med moderna ögon, i själva verket fortsätter den att vara mest lästa, och den har översatts till flera språk. Denna bok hade ett enormt inflytande på japansk litteratur, och det fortsätter att anges som en viktig inspirationskälla framstående japanska romanförfattare idag.

Men när man ingår episka dikter under området "roman", och vissa forskare gör, frågor få lite mer komplicerat. Båda Gilgamesheposet och Odyssey är långt äldre än Genji monogatari , och de kunde på ett sätt som anses vara föregångare till den moderna roman. Odyssey i synnerhet har haft en enorm inverkan på västerländsk kultur och litteratur, teman från detta episka dikt dyka upp igen och igen i västerländsk konst, musik och skriva. Om du inte anser Odyssey den äldsta romanen eftersom det inte uppfyller de strikta definition av en roman, det var sannerligen inflytelserika.

tvisten om identiteten på den äldsta roman kan tyckas småaktigt, men det kan vara spännande och ganska avslöjande. Människor som stöder publikationer som Robinson Crusoe (1719) som "den första romanen" väljer att uppenbarligen bortser fungerar som Genji monogatari , tillsammans med många så kallade "Romances "skriven på spanska, franska och italienska så tidigt som på 12-talet. Robinson Crusoe är knappast heller den äldsta roman på engelska, även om moderna läsare kanske inte förstår engelska används av författare som Geoffrey Chaucer. I väst verkar form av romanen ha dykt upp runt den 15: e århundradet, även om flera extremvärden skrevs tidigare. Böcker som Le Morte D'Arthur, The Canterbury Tales , och äventyr Esplandian em publicerades alla på 1400-talet, vilket banade väg för offentliggörande av ett stort antal romaner med Tillkomsten av tryckpressen och Movable Type. Ordet "nya" sig in i engelska språket runt 1566, precis i tid för Miguel de Cervantes att skriva La Galatea och senare Don Quijote . Ordet kommer från det italienska novell . By the 16th century, var romanen en fast förankrade litterär enhet, och det visar inga tecken på att avta i dag.

En av de mest anmärkningsvärda sakerna med boken är att denna form är otroligt bestående, trots eller kanske på grund av dess enkelhet. Historiska belägg tycks också antyda att olika former av romanen utvecklats oberoende, som är en del av problemet med att besluta om de verkliga äldsta roman. "Uppenbarligen något om denna enkla men otroligt flexibel form av litterärt skapande bara fungerar för författare från hela världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.