Vilka var de Labors av Hercules?

I den grekiska mytologin var mödor av Hercules 12 uppgifter som tilldelats denna berömda mytologiska karaktär som en bot för att döda hans hustru och familj. I processen att genomföra dessa uppgifter blev Hercules en hjälte och hans framgångar firas i många grekiska skrifter. Den mödor av Hercules är också ibland refereras i den moderna kulturen, i vissa filmer och böcker, till exempel, får en karaktär att lösas in för ett fruktansvärt dåd genom att fylla i en rad uppgifter som ofta nummer 12.

Enligt historien, var Hercules barn till Zeus och Alkmene, dotter till kungen av Mykene. När Hera, Zeus fru, fick reda på denna lek tog hon revansch på dålig Alkmene av fångst Hercules inuti henne, vilket leder till att födas tre månader försenad. Genom att säkerställa att Hercules föddes sent, satte hon scenen för en släkting, Eurystheus att bli kung av Mykene. Hera var tydligen inte nöjd med sin hämnd, eftersom hon också orsakat Hercules gå galet, och under hans tid av galenskap, dödade han sin familj. När Hercules kom till och insåg vad han gjort, han bad till guden Apollon för vägledning. Apollo påbjöd att Herkules kunde befria sig själv genom att servera sin rival Eurystheus för en period på 12 år, och det var Eurystheus som sätter olika mödor av Hercules. Genom att bevisa sig själv som en krigare, som Hercules sig till en folklig hjälte, och som ett resultat han fick ett positivt mottagande bland gudarna efter hans död på jorden.

För var mödor av Hercules enligt följande: slay det nemeiska lejonet, döda lerneiska Hydra, fånga Ceryneian hind, gripa Erymanthian galten, rena Augias stall, besegra Stymphalian fåglar, fånga den kretensiska tjuren, stjäla människoätande ston av Diomedes, få gördel Hippolyta, stjäla boskap Geryon, fånga den gyllene äpplen av Hesperides, och fånga Cerberus, de tre rubriken hund som vaktade underjorden. Som om detta inte var nog, gick Hercules för att besegra ett sortiment av tyranner och mytiska monster efter det framgångsrika slutförandet av dessa uppgifter.

Den mödor av Hercules väckt hjälten i hela den antika världen, och introducerade fans av mytologi till ett brett spektrum av människor, gudar, monster och andra tecken. I slutändan verkar det som om detta test av karaktär gjort Hercules till en stark och medkännande människa, som slutligen gick på att bli ett ideal i det antika grekiska dygder och värderingar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.