Vem var Mary Wollstonecraft?

Mary Wollstonecraft, en 18th century brittisk filosof och författare, föddes den 27 april 1759. Hon är speciellt känd för sina feministiska synpunkter och skrifter. Men hon penna böcker och uppsatser en mängd olika områden, inklusive resor berättelser, avhandlingar, historia och seder. Hon skrev också romaner och en barnbok. Utan tvekan hennes mest berömda text är Till försvar för kvinnans rättigheter , em som publicerades 1792. I denna text, menar Wollstonecraft att kvinnor inte naturligt underlägsna männen, men bara verkar så på grund av deras lägre sociala status och det faktum att de fått mindre utbildning än män.

Wollstonecraft är känd för både hennes texter och hennes livsstil, vilket var väldigt okonventionellt för en kvinna av hennes tid. Först efter att ha två affärer, en med Henry Fuseli och den andra med Gilbert Imlay gjorde Wollstonecraft gifta sig. Med sin make William Godwin, hade hon en dotter, Mary Shelley. Shelley är utan tvekan mer känd än sin ökända mor för sin roman, Frankenstein . Mary Wollstonecraft dog vid tidig ålder av trettioåtta. Hennes död, som inträffade den 10 september 1797, berodde på komplikationer till förlossningen.

Efter hennes tidiga död, lämnade Wollstonecraft bakom flera av ofärdiga manuskript. Hennes man ut postumt hennes memoarer året efter hennes död. Detta memoir mycket detaljerad information om hennes liv som var både okonventionell och helt oacceptabelt under sin epok. I själva verket var det denna memoarer att dåligt Wollstonecraft fläckat rykte. Hon inte återfå respekt förrän omkring sekelskiftet 20th Century, under början av den feministiska rörelsen. Trots att hånade för nästan ett sekel för hennes gärningar i sitt personliga liv, fick Wollstonecraft en ny läsekrets och följer med den feministiska rörelsen. Hon är nu äran att vara en av grundarna av feministiska filosofi.

Här följer en lista över verk av författaren, publicerade både under sitt liv och död. Utöver de texter som anges nedan, Mary Wollstonecraft också översatt ett antal böcker under sin korta men produktiv karriär.

 • Thoughts över utbildning Döttrar: Med Reflections on Female uppföranderegler, desto viktigare arbetsuppgifter Livets
 • Mary: A FictionOriginal Stories from Real Life: Med Conversations Beräknat att reglera känslorna och formulär the Mind till sanning och godhet.
 • The Female Reader: Eller, Diverse delar i vers och prosa, utvalda från de bästa författare, och bortskaffas under vederbörlig huvuden, för att förbättra unga kvinnor nbsp;
 • Till försvar av rättigheter för män, i en skrivelse till höger parlamentsledamoten Edmund Burke. London nbsp;
 • Till försvar för kvinnans rättigheter med strikturer av moraliska och politiska subjekt
 • En historisk och moralisk den franska revolutionen, och den effekt det har tillverkats i Europa
 • brev skrivna under en kort hemvist i Sverige, Norge och DanmarkDe oförrätter of Woman, eller Maria. Postuma verk av upphovsmannen till ett försvar för kvinnans rättigheter


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.