Vem är Dr Jekyll och Mr Hyde?

Dr Jekyll och Mr Hyde är två-och en, beroende på hur du ser på det-tecken i en 1886 roman av Robert Louis Stevenson, The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde . Romanen betraktas som en klassiker inom viktoriansk litteratur och en upprörande allegori om dualiteten i den mänskliga naturen, och i de flesta engelsktalande nationer, Dr Jekyll och Mr Hyde är vana litterära figurer. Psykologer använder ofta berättelsen för att illustrera symptomen på dubbla personlighetsstörning, Dr Jekyll är den ursprungliga, eller neutral person, MrHyde är en sekundär och onda personlighet. Den grundläggande tomt av Stevensons bok är att Dr Jekyll blir nyfiken på den mänskliga naturen, och besatt av tanken att varje person som faktiskt innehåller två personer, en ängel, och en demon. I ett försök att isolera dessa två personligheter, utvecklar Dr Jekyll en dryck som lyfter fram en personifikation av det onda i sig själv: Mr Hyde. Mr Hyde ser fysiskt annorlunda än Dr Jekyll, med en mindre, vriden kropp som är i linje med viktorianska föreställningar om utseende och moraliska förmåga.

Medan Dr Jekylls form flyttas till en början genomförs som ett vetenskapligt experiment, börjar han att vara besatt med karaktären av Mr Hyde. I skepnad av Mr Hyde, vandrar han på gatorna som begår olika avskyvärda brott, slutligen mörda någon och upptäcker att han inte kan vända tillbaka till sig själv utan en disk dryck. Han tar emot drycken för att dölja sin identitet från myndigheter, men i slutändan får slut på de leveranser som behövs för att göra det och inser att han är dömd till liv som MrHyde, så dödar sig själv i sitt laboratorium.

The Strange Case of Dr Jekyll och Mr Hyde tar upp ett antal teman, inte bara om gott och ont, men om det viktorianska samhället i allmänhet. Victorian liv tenderade att vara mycket dualistiska, med tunga sociala förväntningar som finns på prominenta medlemmar av samhället såsom läkare. Som Mr Hyde, kunde Dr Jekyll leva ut sin socialt opassande fantasier och denna förmåga slutligen konsumerade annars neutral Dr Jekyll. Vi har aldrig visat rent änglalika sidan av DrJekyll personlighet, vilket tyder på att kanske den enda person inbäddade djupt inom oss är en våldsam och djuriska ett medvetande om moraliska regler, men valde att inte lyda dem.

Någon som erfarenheter våldsamma humörsvängningar eller beter sig oförutsägbart ibland sägs ha en Jekyll och Hyde personlighet, med hänvisning till boken. Även de som inte har läst Stevensons bok är förtrogna med tecken, eftersom de har genomsyrat populärkulturen tack vare själva boken tillsammans med scen och anpassningar film. Boken är ofta obligatorisk läsning för studenter att få dem att tänka om den mänskliga naturen, viktorianska samhället, och vad som gör en bok en bestående klassiker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.