Vad var produktion koden?

Production Code of 1930, ibland kallad Hays-koden, var ett medvetet försök från Motion Picture Association of America (MPAA), vid den tiden stewarded av Will Hays, ta bort innehåll som kan vara stötande, kittlande, moraliskt fel, eller syndig från filmer. Vissa människor blir chockade för att se några av de tillåtna innehållet i filmer innan utvecklingen av Production Code, men det kan sägas om dessa filmer som många av dem är ganska oskyldiga i jämförelse med modern R-eller NC-17 rated filmer. Dock hade popularitet filmer decrying många olika saker som ansågs vara "oanständigheter, hädelser eller korruption" i filmindustrin. Att åtgärda detta, och därmed behålla en film publik, tyckte Hays det bäst att klart definiera vad som var och var inte tillåtna i en film. Alla filmer släpps av stora filmbolagen film måste intygas av Production Code. från en film historia perspektiv, eller bara ur ett historiskt perspektiv, läsa hela koden är intressant faktiskt. Delar av det är mycket specifika, som förbjuder vissa danser såsom cancan, som kan vara alltför inflytelserik och potentiellt moraliskt korrumperande till lättpåverkad. Riktlinjer för costuming, där ingen costuming borde intim människor hade organ, genom att bära tättslutande kostymer, är också fascinerande Ett av huvudmålen för produktion koden var att en publik som aldrig skulle lämna en film förvirrad på frågor om gott och ont. Skurkar som krävs för att vara klart föraktad och hjältar absolut firas. Frågor om saker tänkte ofta omoralisk som otrohet, sex före äktenskapet, eller någon provision för ett brott, måste uttryckligen fördömer i tema så det kan bli någon sammanblandning mellan rätt och fel, och ingen enskild skulle frestas att handla på ett sätt tänkte oanständig eller omoraliska eftersom tittar på en film. Det finns säkert ett par saker tänkte omoralisk av Production Code som höjer vissa skrattar. Till exempel toaletter ansågs vulgärt. Detta ledde till några intressanta val senare. Under 1960-talet filmen Psycho till exempel ville Production Code administration att skära scenen där Janet Leigh spolningar några papper ner en toalett. De hade dock inte invända mot våldet i filmen, eftersom koden hade börjat lossa om filmen rekommenderades till en vuxen publik. Men film historiker har ofta skrattretande att mordet på Leigh karaktär var tillåten, men MPAA var mycket bekymrad över wc-spolning scen.

Några delar av koden uppvisar betydande påverkar närvarande i 1930-talet. Uppvisar någon romantisk relation mellan människor av två olika raser, särskilt African American och kaukasiska var mycket obehagligt. Inte heller denna gång koden börjar lossna, och säkerligen direktörerna film noir ofta kan sätta in stora moraliska tvetydigheten i tomter. När fler direktörer i slutet av 1950-talet och tidiga 1960-talet började stammen mot koden, särskilt genom att släppa oberoende eller "utländska filmer," MPAA till slut tvungen att upplösa produktion koden 1968 till förmån för det klassificeringssystem som. Precis som Production Code, har det klassificeringssystem som genomgått förändringar, och det är många som kritiserar det sätt betyg ges som skadar (en hänvisning till homosexualitet eller som skildrar en av samma kön förhållande tenderar att få en R), och ojämnt tillämpas.

De frågor att produktion koden och alla bedömningar system provocera är om det är censur att betygsätta filmer baserade på deras innehåll. Samma frågor har ansökt om att andra bildkonst, och i stort sett alla kreativa medier, vare sig det skulptur, poesi, musik eller annat. Den nuvarande MPAA klassningssystem anses rättvisare, eftersom det inte förbjuda innehåll, utan istället bara skattesatser det. Vissa anser att detta är inte tillräckligt, eftersom en rating innebär vissa filmer inte kan ses, eller att vissa publiken inte kan tillåtas att se vissa filmer. Huruvida detta är censur eller bara riktlinjer skall det beslut som enskilda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.