Vad betyder det att "Klipp ut en matta"?

Uttrycket "att skära en matta" först började dyka upp som en slang term för dans på 1920-talet. Användning av frasen fortsatte långt in på 1940-talet, men populariteten av begreppet har sedan bleknat. Många författare som skriver på årgång vardagsspråk beskriva sina karaktärer att skära av en matta, att transportera läsaren tillbaka till den tid då boken är tänkt att ställas in. Bland små sektorer i stadsmiljön, "skära en matta" upplevde en kort uppsving under 1990-talet. Som de flesta slang, att ursprunget till "skära en matta" som synonym för dans är omtvistad. Flera konkurrerande teorier för att förklara idén har svänger med, men ingen har stadigt visat. Detta är ofta fallet med slang, som ibland tycks fånga på natten. Skumma ursprung slang är både roligt och frustrerande att utforska, särskilt för historiker av språket. Speciellt med uttryck som grafisk som "skära en matta, en längtar efter att få veta vem som först använde säga, och när. En del teoretiker anser att dansarna kan sägas att skära en matta när de dansade så bra och så ofta att de skulle ha slitits ut en matta. I vissa regioner är en särskilt skicklig dansare sa att "skära en genomsnittlig matta, en nick till de anmärkningsvärda förmåga sa dansare. Förutom att vara charmiga, är denna förklaring mycket sannolik. Mattorna är kända för att visa omfattande bära med små springor som kan likna nedskärningar, och sambandet mellan tunga dans och slits ut golven verkar självklart.

Andra teoretiker har föreslagit att uttrycket är relaterat till mattor i den mening att ta upp dem eller flytta dem. När en spontan dans parti uppstår, mattor och möbler är vanligtvis flyttas ur vägen för att underlätta dans. Mattor kan också tas bort på sikt att skapa en dans utrymme, vilket skulle ha varit vanliga i 1920-talet då Förbud orsakade många sociala klubbar att gå under jorden i privata hem. Även mattorna kanske inte hade bokstavligen skära, skulle de ha flyttat till förvaring för att undvika skador från att dansa.

Oavsett ursprunget till idén om dans nog att skära en matta kan vara, är termen charmigt beskrivande. 1920-talet var en tid då kraftfullare danser började bli populär, och tanken att ungdomarna dansade så kraftfullt att mattorna var i fara kan ha hållits av mer traditionalistiska dansare. Som ofta händer med nedlåtande kommentarer som gjorts av utomstående, "skära en matta" kan ha tagits upp av den översvallande dansarna att beskriva sin verksamhet. Man kan notera att modern och jazz danser kan sägas att skära en matta, medan traditionella minuets och valser är vanligtvis inte förknippas med färgstarka uttryck.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.