Vad betyder "Full Monty" Mean?

"The Full Monty" är en brittisk slang term som betyder "det hela. " amerikaner förknippar termen specifikt med nakenhet, tack vare en 1997 brittisk komedi, The Full Monty , där nakenhet är en viktig del av intrigen. I likhet med många färgglada slang, ursprunget till "The Full Monty" är lite svårt att reda ut, och de flesta slang lexikon bara notera "ursprung okänt, eftersom ingen av förklaringarna till begreppet kan kontrolleras.

Uppgifter tyder på att britterna har använt "The Full Monty" åtminstone sedan 1950-talet, trots att termen inte fanns i tryck förrän 1980-talet. Av 1980-talet var slang term välkända nog att när det kom ut, antog författare som läsarna visste vad det betydde. Amerikanerna var obekanta med begreppet till 1997, varefter den gick in i amerikanska lexikonet för att beskriva ett tillstånd av nakenhet. En av de mest sannolika förklaringar till ursprunget av detta begrepp ligger i en skräddare vid namn Sir Montague Burton som inledde sin verksamhet år 1904. "Monty", som han kallades, berömde sig på att erbjuda kompletta skräddarsydda kostymer, och det är tänkbart att kunder som sådan passar som "The Full Monty" och att ordet sakta sprider sig i resten av samhället. Sir Burton var förvisso en mycket välkänd och respekterad skräddare, vilket gör denna förklaring trovärdig, om omöjligt att bevisa. Det har också föreslagits att "The Full Monty" kan vara en förvrängning av "hela det belopp "eller en hänvisning till den pool av spel i ett kortspel kallat Monte. Sedan Monte spelades historiskt främst i Spanien, är att hoppa till de brittiska öarna åt fantasin. Ett annat relaterat till hasardspel förklaring föreslår att begreppet är en hänvisning till det berömda kasinot i Monte Carlo.

Andra förklaringar fokusera på en annan berömd Monty från Storbritanniens historia, fältmarskalk Montgomery. Enligt uppgift var fältmarskalk förtjust i att bära alla sina medaljer vid alla tillfällen, ståta med en komplett uppsättning som skulle ha varit känt i militära slang som "The Full Monty". Fältmarskalk Montgomery förmodligen var också en stark förespråkare för hela British breakfast , även i tider av påfrestningar, så det är tänkbart att soldaterna i hans ledning växte vana vid att se The Full Monty på frukostbordet. Ack, charmiga eftersom dessa förklaringar är, båda är apokryfiska, även fältmarskalk Montgomery säkerligen hade smeknamnet "Monty. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.