Vad betyder "Cold Turkey" Mean?

Termen "cold turkey" är ett amerikanskt idiom som betyder "att sluta omedelbart" eller "att tala klarspråk. " De flesta använder termen i betydelsen sluta narkotika med cold turkey metoden är en metod som ska användas i ett försök att slå ett drogberoende. Sluta cold turkey är definitivt inte för alla, eftersom abstinenssymptom kan vara mycket svår, eftersom ingen nedtrappning av dosen är inblandad. Faktum är att i vissa fall ett abrupt utsättning av narkotika kan leda till dödsfall på grund av systemisk chock. Detta begrepp tycks ha uppstått runt 1920. Det finns ett antal teorier om dess ursprung. Vissa människor säger att formspråket är en hänvisning till bokstavlig cold turkey, en maträtt som serveras precis som det är, utan beredning eller diskussion. Andra har föreslagit att termen avser utseende av människor som kämpar med tillbakadragande, eftersom människor tenderar att bli blek och omfattas av gåshud, precis som en kall bit kalkon.

Men ursprunget till denna formspråk är faktiskt mycket mindre fantasifulla. Det är från "Talk Turkiet," en äldre slang term som används för att beskriva arbetet drar igång utan Undanflykterna eller leka. Ingen är riktigt säker på varför kalkoner har kommit att förknippas med att komma till saken snabbt, även om det kan ha något att göra med det faktum att Turkiet är en ikon av den puritanska livsstilen, som påstods enkelt och vanligt.

När någon går cold turkey, överger han eller hon omedelbart en vana, utan beredning eller nedtrappning av. Vissa människor tror att denna metod är mycket effektiv för behandling av drogmissbruk, medan andra tycker att det kan leda till återfall, eftersom folk inte gradvis successivt läggas in sluta. En fördel med att sluta cold turkey är att den kräver inga förberedelser, vilket innebär att någon kan vakna en morgon och beslutar att sluta där och då, till skillnad från någon som inleder en lång behandling plan, vilket kan leda till förlust av motivation över tid.

En del använder även "cold turkey" i samma mening som "talar kalkon," vilket innebär ett samtal som är enkel, tydlig, och rakt på sak . I båda sinnena är idiomet förknippas med slöhet, och en önskan att få något över snabbt. I vissa regioner i USA, tydlighet och enkelhet i kommunikation värderas högt, med människor som aktivt uppmuntras att tala Turkiet snarare än att dansa runt en punkt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.