Vad är rosafärgade glasögon?

Om du tillåter mig att krossa två idiom tillsammans skamlöst, vad en SNISKAN optimist verkligen behöver är ett par rosafärgade glasögon. Både idiom föreslå samma grundläggande premiss, att en evig optimist kanske inte ser världen mycket realistiskt. Genom att bära rosafärgade glasögon, en persons grepp om en situation eller omständighet skulle vara onaturligt filtreras eller mjuk-cyklade. Medan en mer optimistisk världsåskådning är inte en dålig idé i sig, medvetet bortser från otäcka eller negativa aspekter av mänsklig erfarenhet kan vara en form av villfarelse eller förnekande.

Ursprunget till idiom "rosafärgade glasögon" är fortfarande ett mysterium att denna dag, men det finns några intressanta och rimliga teorier. Idén om en idyllisk rosafärgade världsbild kan spåras tillbaka till åtminstone den 17: e århundradet. Troligen popularitet romantiska bilder på konstverk inspirerade tittarna att associera optimism med rosenträdgårdar och djupa röda de såg. Viktorianerna säkert var förtrogen med idén om ett "röda skenet" eller "måla en ljus bild. " Tittar på världen genom rosafärgade glasögon kan vara en förlängning av målning främmande rosor för att liva upp en målning eller dekoration. En annan teori handlar tidig kartografer och deras speciella synkorrigerande linser. Eftersom kartografiska krävs en hel del uppmärksamhet på detaljer, som behövs kartografer att hålla linserna sina glasögon särskilt ren och repfri. Det somliga tror att dessa kartografer skulle använda rosenblad att rengöra allt damm eller andra föroreningar från sina linser. Den rosenblad naturliga oljor skulle skydda linser, men ofta lämnade ett rosafärgade fläckar. Därför ser världen genom rosafärgade glasögon skulle vara samma sak att fokusera all sin uppmärksamhet på de minsta detaljerna och strunta i verkligheten i övriga världen omkring honom eller henne.

Idén om man tittar genom filtrerade linser var också ett bekant en av 19th Century. Vissa människor kan ha anklagats för att titta igenom blå eller grön-tonade glasögon, som skulle ha ändrat sin uppfattning av verkligheten. Kanske är det samma koncept för en filtrerad världsbild tillämpades filosofiskt till eviga optimister som föredrog en sanerad eller filtrerad version av verkligheten till det som de tvingades leva under omständigheter som ligger utanför deras kontroll.

En av de mest underhållande teorier föreslår att "rosafärgade glasögon" var inte öga slitage alls, utan snarare bar glasögon. Tittar på världen genom botten av ett glas med rödvin eller rosafärgade sprit kan anses vara samma som SNISKAN optimism. Om den mjuka-fokuserade världsuppfattning var inspirerad av alkohol eller en optimistisk filosofi, kan det hävdas att en person ser på en situation genom rosafärgade glasögon gör ett medvetet val att acceptera eller inte acceptera vissa realiteter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.