Vad är kvinnor i kylskåp?

Kvinnor i kylskåp är kvinnliga serietidning karaktärer som är skadade, dödade, depowered, sexuella övergrepp, eller på annat sätt plågade som en del av intrigen. Oftast är det skador på dessa tecken för att få fram någon slags reaktion från en manlig serietidning karaktär, t. ex. en önskan om hämnd. Diskussion om kvinnor i kylskåp väcktes 1999 av författaren Gail Simone på en webbplats, även kallat Kvinnor i kylskåp, och problemet fortsätter att komma upp i serietidning cirklar i dag.

Ordet kommer från ett tema av Green Lantern där huvudrollen kommer hem för att upptäcka att hans flickvän har mördats och stack i kylskåp. När Simone sammanställt sin lista av skadade, döda eller på annat sätt skadas kvinnliga karaktärer i serietidningar, hon avsåg att använda listan som en utgångspunkt för diskussion. Simone misstänkte att "det är inte så hälsosamt att vara en kvinnlig karaktär i serierna", som hon förklarade i sin inledning till listan, och hon undrade varför det var. Förteckningen föranledde ett enormt gensvar, från positiva kommentarer från serietidning författare till rasande skällsord från andra medlemmar i serierna samhället.

Simone och många andra kvinnliga och feministiska fans för serier har länge funderat över den oproportionerliga andel av skräckinjagande öden som tycks drabba kvinnliga karaktärer. Kvinnor i kylskåp kan driva en tomt på något sätt, men sådana öden verkar mindre troligt att hända med manliga karaktärer, vilket väcker frågor kring sexism i serietidningar. Dessutom, när manliga karaktärer dödas eller skadas, de kommer ofta tillbaka precis lika friska som de var innan, eller ibland i ett bättre tillstånd, i ett fenomen som kallas "döda avfrostning. "

Även om det säkert finns kvinnliga superhjältar och kraftfulla kvinnliga karaktärer i serier, betydligt fler kvinnliga karaktärer komma till otäck syften än manliga karaktärer. Vid prövningen av kvinnor i kylskåp, har många frågat om samma händelser skulle ha hänt om karaktärerna hade manliga. Kvinnor i kylskåp är ofta berövats sina befogenheter i bokstavlig och bildlig bemärkelse, kvinnliga hjältar förlora sina supermakter, medan andra kvinnliga karaktärer blir sexuellt utnyttjade eller på annat sätt plågade. Detta verkar inte hända att manliga karaktärer väldigt ofta, och när det ändå, det är mer betydande än en tillfällig intrigen för en kort berättelse båge.

One av de mest ökända exemplen på kvinnor i kylskåp syndrom är Spiderman flickvän Gwen Stacy, som dör när hon kastas ut från en bro av Green Goblin och Spiderman försöker rädda henne, råkar bryta nacken i processen. Många andra exempel tillsammans med analys kan hittas på kvinnor i kylskåp webbplats. Vissa serietidning författare har börjat ta itu med frågan, att kritisera kvinnor i kylskåp så dålig intrig enheter och omfattar starka, självständiga kvinnliga karaktärer som är precis lika viktig, och intakt, som männen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.