Vad är ett utdött språk?

flesta språk som talas i världen idag är inte statiska, vilket innebär att de förändras med tiden, kan införliva nya ord, och stjäl ord från andra språk. Språket är levande och blomstrande när befolkningen som talar det som främsta kommunikationsmedel kvarstår. När det inte finns några infödda befolkningen i modersmål kvar, är det språk som ofta kallas en död eller utdöda språk. Även om det finns några talare kvar, men de flesta av de yngre befolkningen inte längre talar ett språk, kan det kallas utdöda eller döende .

Etiketten utdöda språk betyder inte att ingen kvar som kan tala språket. Flera språk såsom latin och koptiska används för ceremoniella ändamål, och folk kan fortfarande lära sig dessa språk i skolan. Normalt ingen, skulle utom studenter i latin, spendera mycket tid att bara ha i den. Det är verkligen som den gamla dikten lära sig att många latin studenter:
  latin är ett språk
  Död som död kan vara.
  Först dödade romarna
  Och nu är det kål på mig.
  Det finns många situationer som kan skapa ett utdöda språk. I fråga om latin, övergick snabbt till många romanska språk som talas idag. Engelska härrör från sitt eget utdöda språk, Anglo-Saxon, och från en infusion av franska ord. Ibland kan ett språk kan ändra så mycket och så snabbt, att även om du kan se likheter mellan den utdöda och det nya språket, det är främst oigenkännlig.

  Språk utrotningen kan också uppstå om en naturkatastrof eller folkmord förstör en hela befolkningen i högtalarna. Alternativt kan människor bor i områden där två språk talas. Gradvis blir ett önskat språk medan andra dör bort. Dessutom kan ett utdött språk som uppstår när människor tvingas ge upp sitt modersmål, vilket är fallet med många indianska språk. När stammar flyttades med tvång eller där engelska program blev mandat för indianska barn, flera viktiga språk dödades helt fel. När ett språk dör eller hotade, eller ibland när det är ett utdött språk, insatser kan göras för att återuppliva den. De mest framgångsrika räddningen av en nära nog utdöda språk som gjorts av staten Israel för att avsiktligt skapa hebreiska som nationellt språk. Ibland språk väckelse kommer från länder utanför den talande befolkningen. Användningen av Navajo Code Talare under andra världskriget återupplivades effektivt Navajo, tänkte dess talar befolkning fortfarande liten.

  Om du tittar på utdöda språk listor, du ll finna flera sådana på Internet. Siffrorna är svindlande. Som nämnts ovan, några av dessa utrotning beror på snabb förändring av språket till en nu annan form som moderna engelsmän, irländare (eller Gaelic som det ibland kallas), tyska eller franska. Andra har dött på grund av andra språk användes antingen genom val eller genom våld, och i sällsynta fall på grund av naturkatastrofer eller folkmord.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.