Vad är ett tankeexperiment?

Ett tankeexperiment är ett experiment som utförs i riket av fantasi, snarare än i ett laboratorium. Tankeexperiment syftar till att pröva idéer, teorier och hypoteser som inte kan fysiskt testas, åtminstone med nuvarande vetenskaplig utrustning. Förutom att användas i vissa grenar av den teoretiska vetenskaper, tankeexperiment också dyka upp inom områden som filosofi, där människor ofta utforska komplexa frågor som inte kan empiriskt testas eller observerats. Den mest berömda tankeexperiment är antagligen som Schr? Dinger katt, som används för att illustrera ett begrepp som kallas quantum obestämdhet. I detta tankeexperiment, är ett uppdrag att föreställa sig en katt i en låda med en flaska av gift och en radioaktiv atom som har 50% chans att murkna och utlöser flaskan, vilket gör att katten dö. I detta tankeexperiment, innan den öppnas, är katten anses vara både levande och döda, att man har ingen möjlighet att veta vad som finns inuti lådan.

Medan Schr? Dinger katt är lite av en hemska exempel på ett tankeexperiment, innebär det en intressant frågeställning. Använda nuvarande fysikens lagar som de tolkas, kan något inte vara levande och döda vid samma tidpunkt. Men i detta tankeexperiment, möjligheten av en sådan stat framgår tydligt, vilket öppnar dörren för en helt ny behandling av fysiken.

tankeexperiment i stor utsträckning har genomförts sedan 1800-talet, trots att forskare och filosofer under tidigare århundraden lagt grunden. Ett tankeexperiment kan användas för att bestrida en accepterad idé att undersöka resultatet av en viss hypotes, att tänka på fysik eller andra grenar av vetenskapen på ett nytt sätt, eller att testa gränserna för en teoretisk hypotes. Många konstaterade forskare har använt tankeexperiment i sitt arbete, och tankeexperiment har lett till mycket berömd genombrott i vetenskapen, som Einsteins relativitetsteori.

När någon utför ett tankeexperiment är gränserna av sinne och fantasi testade sina gränser. Det är ofta nödvändigt att skjuta otro, eller för att göra intuitiva språng, två saker som normalt inte uppmuntras i vetenskapen. Förmågan att tänka utanför boxen genom att utföra ett tankeexperiment kan vara avgörande för människor i de teoretiska vetenskaper, eftersom det främjar ovanliga sätt att tänka som kan användas för att driva radikala och ibland oerhört spännande idéer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.