Vad är en retorisk fråga?

en retorisk fråga, i enkla termer beskriver en fråga som ofta baseras på retorik som inte nödvändigtvis kräver ett svar. I själva verket är det ofta ett sätt att göra ett preliminärt uttalande men fraseringen det i form av en fråga. Ofta är en retorisk fråga ett verktyg som människor använder i debatten för att undvika att göra en ren förklaring, men på samma gång som det går att göra en punkt. Om ropade på den punkten senare, eller visat att det inte var korrekt, kan talaren då hävda att det var bara en fråga.

En retorisk fråga är också ofta något som tyder på vad svaret skulle, förutom att vara förklarande, såsom "Du skäms, inte sant?" Denna stil förhör tenderar att användas i domstol, med frågor som " Du var på brottsplatsen, eller hur? "Med andra ord är en retorisk fråga ofta en ledande fråga. Det är ofta ett effektivt verktyg för korsförhör.

Ibland är en retorisk fråga ställdes enbart som en tankeväckande gest eller ett sätt att stimulera diskussionen. Detta sker också ofta under debatterna, särskilt politiska debatter. Till exempel "Hur korrupt är regeringen?" Är en retorisk fråga. Denna fråga har egentligen inte ett konkret eller mätbart svar, svaret är yttrande grundat. Men sådana frågor är fullt kapabla att inspirera tänkande och ytterligare debatt.

Föräldrar har länge riktat retoriska frågor mot sina barn. Många skämt har gjorts i detta avseende. När ett barn utbrister alla andra gör något som han eller hon har varit förbjudet att göra, kanske en förälder svarar med en retorisk fråga som: "Om alla andra hoppade från en klippa, skulle du göra det också?"

En retorisk fråga som ofta inkluderar en retorisk uttryck eller talesätt också. Ibland blir man ett talesätt över tiden. "Skämtar du?" Är ett bra exempel på det senare. Dock omfattas inte alla OANSVARIG undersökning som en retorisk fråga. Vissa är bara dumma frågor eller ställs i underhållningssyfte.

Det finns även TV specials att använda frågor som titlar, såsom "Var är de nu?" Som handlar om gamla stjärnor som inte längre är lika populära. Frågan är inte att få ett svar från publiken, men besvaras under programmets gång. En liknande situation uppstår när en talare verkar vara att ställa en retorisk fråga, men sedan fortsätter med att svara på den själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.