Vad är en dam i nöd?

En av de äldsta teman i litteratur och drama är dam i nöd , där en ung och antagligen oskyldig kvinna hålls fången mot sin vilja av en illgärningsman eller inte kan frigöra sig från förbannelse eller någon annan psykisk fångenskap. Den enda person som kan rädda en dam i nöd är en altruistisk hjälte siffra, vanligtvis en riddare i skinande rustning i Medeltidens litteratur. Rötterna till den arketypiska "dam i nöd", dock kan spåras tillbaka så långt som grekiska tragedierna med unga kvinnliga dödliga och deras upprörande möten med gudar och halvgudar.

Även om "flickan" i dam i nöd låter germanska ursprung, är det faktiskt en förvrängning av det franska ordet demoiselle vilket tyder på en känslig ung kvinna. I ett litterärt sammanhang skulle en flicka som ofta tolkas som en naiv kvinna-barn med få fysiska överlevnad instinkter eller verkliga världen erfarenhet, kanske en skyddad medlem av en kunglig familj eller ett untraveled land maiden. En dam i nöd som Rapunzel, dock skulle kunna använda sin list för att hjälpa henne eventuell räddningspersonal eller invagga henne captor i en falsk känsla av säkerhet. En av de viktigaste delarna av en dam i nöd scenario är det heroiska ansträngningar för att rädda henne. I många berättelser om jungfrur i nöd, skulle flera-vara räddare misslyckas eftersom de har baktankar om sexuell erövring eller på annat sätt saknar moraliska mod av en sann riddare i skinande rustning. Sensmoralen i många av dessa "dam i nöd" berättelser egentligen inte om att rädda processen, men den altruistiska skäl till undsättning. Onda måste besegras innan flickan kan lossas från sitt grepp, och bara de mest heroiska och renaste hjärta skulle ha befogenhet att lyckas.

Konceptet med ett beroende och hjälplös kvinnliga förlitar sig på GENEROSITET av en dominerande eller heroisk siffra för män har blivit mer kontroversiell på senare tid. Många kvinnor anser nu "dam i nöd" dynamiska mellan män och kvinnor att vara en polariserande kvarleva av en mansdominerad samhälle. Så länge man fortsätter att visa kvinnor som undergivna varelser i ständigt behov av räddning och skydd, verklig jämställdhet mellan könen kan vara en svår sak att uppnå. Permanenta den klassiska "dam i nöd" tema kan fungera bra i romaner och filmer, men det kanske inte fungerar lika bra i den verkliga världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.