Vad är en Lincoln-Douglas debatt?

Lincoln-Douglas debatten efterlyste också en LD, är en typ av debatt format populär i tävlingar och ibland den politiska arenan. Flesta Lincoln-Douglas debatter center på värden för en eller flera moraliska och etiska frågor. Debatten stil är uppkallad efter den berömda amerikanska senaten ras debatter mellan Abraham Lincoln och Stephen Douglas.

1858 var Illinois kandidater till senaten republikanska Abraham Lincoln och demokraten Stephen Douglas. De båda kom överens om en rad debatter i olika delar av staten, till stor del med fokus på de oerhört kontroversiella slaveri situationen i fråga om till Illinois och USA. Dessa debatter anses vara några av de största i landets historia, och anses ofta vara bidragande faktorer till Lincoln presidentvalet, trots att förlora senaten kampanj till Douglas. Den ursprungliga formatet var en timme långt anförande av en kandidat, en och en halv timme genmäle, och sedan en slutlig halvtimme svar av den ursprunglige talaren. Dagens variant är markant annorlunda, med en fast uppsättning processuella regler. En modern Lincoln-Douglas debatt är uppdelad i sju avsnitt, hårt reglerade av tid. Den omdebatterade frågorna i allmänhet valt att ge ett starkt stöd eller kritik genom användning av induktiva logik och bra taktik debatt. Formatet är mycket noga, men vissa undantag förekommer i vissa turneringar eller tävlingar.

I ett Lincoln-Douglas debatt, den som talar till stöd för frågan, som kallas jakande, skall inom en sex minuter segment att konstruera sina argument. Oppositionen, eller negativ, har sedan tre minuter att ställa frågor jakande följs av sju minuter att ange negativa fallet och argumentera mot jakande. Jakande har tre minuter för att förhöra, då får fyra minuter att vederlägga, använder uppgifter från både deras argument och motargument. Negativ får en sista sex minuter att motbevisa, sammanfatta och vädjar om stöd från domarna, följt av en liknande tre minuter inom jakande. Inklusive förberedelsetid, tar hela debatten kring cirka 45 minuter.

The Lincoln-Douglas debatt format används oftast av stora grupper skoldebatten, och en mängd turneringar finns på lokal och höga nivåer i skolan. Formatet kommer också upp då och då i professionella politiken samt, under 2008, senator Hillary Clinton utmaning Senator Barack Obama till en Lincoln-Douglas debatt under den demokratiska primärvalen till presidentvalet loppet. Kritiker av formatet tyder på att, liksom standardiserade tester resultatet av diskussionerna är ofta avgörs av hur väl deltagarna bygga upp ett logiskt argument snarare än hur bra deras lösning kan vara. Kritiker hävdar att det därför, en Lincoln-Douglas debatt är bättre att tävlingar där lärandet en logisk struktur är ett viktigt pedagogiskt redskap, snarare än verkliga politiken där lösningar måste inte bara vara logisk, men samtidigt realistiska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.