Vad är en "Goody Two-Shoes"?

En goody två-skor är någon som ses som cloyingly dygdig, självgoda, eller pryd. Du kan också höra en goody två skor kallad en "goody goody", en slang term med ursprung kopplat till de "goody two-skor. " Detta särskilt engelska idiom har en ganska lång historia, med ett antal vrider och svängar.

Termen kommer från en barnbok, The Story of Little Goody Two-Shoes publicerades anonymt 1765. Boken, som var oerhört populär på den tiden handlar om en stackars barn som går omkring och bär en sko. En herre ger henne ett par nya skor, och hon driver omkring i samhället som säger "två skor, två skor!" När den lilla flickan växer upp, blir hon en lärare, och så småningom gifter sig med en förmögen man. Innebörden av historien var att trots att hon lidit som barn, hon var dygdig, så hon belönades till slut. "Goody," övrigt är en förkortning för "Husmodern", en gemensam benämning på artig adress för kvinnor i de lägre klasserna på den tiden.

Nästan omedelbart började Engelsk högtalare med "goody two-skor" till Beskriv särskilt dygdiga människor, särskilt små barn, även om termen kan användas för att beskriva någon i alla åldrar. Men termen hade också en hårfin kant, flickan i historien verkar lite dumt och fånigt, så slang termen avsågs också tyder på att någon var irriterande, kladdiga, eller inte mycket ljus, förutom att vara dygdig.

Med tiden innebörden av uttrycket vridna ännu mer. I den moderna användning, folk använder vanligen termen för att hänvisa till någon som ses som falsk. Att kallas "goody two-skor" är att bli anklagad huvudsakligen av fejkar det, och begreppet är förknippad med människor som låtsas vara goda eller bra för att få någonting. Därför, ett barn som försöker vara vänlig med läraren i klassrummet för att få beröm som skulle kunna kallas en goody två skor på skolgården.

Detta idiom lekte också en avknoppning, "Goody Goody," vilket betyder ungefär samma sak som "goody two-skor. " Övergång från en positiva associationer till ett negativt faktiskt inte så ovanligt i en värld av engelska idiom. Som sociala värderingar förändras och folk glömmer ursprung idiom, kan deras betydelser bli omvända från originalet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.