Vad är dekonstruktivt Theater?

dekonstruktivt teatern är ett begrepp som omfattar en mängd olika teatrala stilar, fast beslutna att undersöka situationer från en annan eller ovanlig synpunkt. Bygger på teorier av franske filosofen Jacques Derrida, bland annat är dekonstruktivt teater komplicerat och svårt att definiera som någon sak. Målet med konceptet är att utmana etablerade antaganden om ett ämne, men metoden för detta är ett stort öppet fält.

Teorin om dekonstruktionen som det är idag bildades den 20: e talet, delvis som en reaktion på auktoritära censur och realism. I stället för att komma överens om att det finns en uppsättning definition eller tolkning av ett begrepp, hävdar dekonstruktivt teorin att det inte finns några fastställda definitioner. Istället är tolkning nåtts individuellt, eftersom varje person kommer till en synpunkt från en unik bakgrund av sina egna erfarenheter. På grund av detta inte bara är alla tolkningar lika rätt, de är också ofta helt motstridiga. I princip alla teatralisk produktion som utmanar ett etablerat begrepp på något sätt kan betraktas som delvis dekonstruktiva. I Caryl Churchill's Cloud 9 , är den första akten av dramat som i kolonial-eran Afrika, där en svart karaktär spelas av en vit man, en foglig hemmafru spelas av en man och en ung pojke spelas av en flicka. I andra akten, som är tjugo år senare för de tecken, men mer än ett århundrade senare i inställning, en ung flicka spelas av samma skådespelare som spelade en dominerande far i den första akten. Förvirrande det än kan låta, använder spela denna okonventionella gjutning sätt att belysa frågor om genus roll stereotyper. På detta sätt är pjäsen åtminstone delvis dekonstruktiva.

Välkända University of California, Los Angeles (UCLA) professor Gary Gardner kommer ofta beskriva dekonstruktivt teatern till sitt klassrum genom att fylla ett glas med vatten och kastade den mot en vägg. Denna metod, ett ganska vanligt tillvägagångssätt för studier av teori, exempel på det centrala konceptet bakom teorin: vad du uppfattar som ett glas är också en samling av sammankopplade delar av glas. Medan man kan hålla vatten och man kan inte, båda är samma sak. Detta exempel visar de motsägelser som finns inneboende och accepteras i dekonstruktivt teater, och betonar vikten av mångfald i tolkningen.

För att bättre förstå hela konceptet med denna form av teater, försöka läsa några låtar av författare som anses vara dekonstruktivt i naturen. Caryl Churchill, Samuel Beckett och Arthur Miller alla anses av vissa som att goda exempel i genren. Att försöka bättre förstå idén bakom bioversionen dekonstruktivt teori, läsning Jacques Derrida omfattande skrifter i ämnet kommer antingen ge dig en bättre uppfattning om ämnet, eller förvirra dig fullständigt.

dekonstruktivt teater är ökänt för att vara hal koncept. Det är omöjligt att få en enighet bland experter om vad det innebär och vad det är tänkt att se ut, eftersom definitionerna är själva kärnan i vad den kämpar mot. Enligt vissa kritiker teatern är det sökandet efter samband mellan individer genom att fullt realisera personliga tolkning, snarare än cementera ner ett falskt allmän visning av parroting den om och om igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.