Vad är Platons grotta?

allegori över grottan är en av grekiske filosofen Platons mest kända verk. Det är en förlängd allegori, där människor framställs som fängslats av sina kroppar och vad de uppfattar som syn bara. I allegori över grottan Plato leker med tanken på vad som skulle uppstå om människor plötsligt stötte den gudomliga solens ljus, och uppfattade "sanna" verkligheten. Med andra ord, vad skulle hända om folk verkligen anammat filosofin och bli upplyst av det? I början av allegori över grottan Platon representerar mannens tillstånd som "kedjad i en grotta, "med endast en eld bakom honom. Han uppfattar världen genom att titta på skuggorna på väggen. Han sitter i mörker med falska bakgrund av branden och inte inser att denna existens är fel eller saknas. Det är bara hans existens-han vet ingen annan heller erbjuder någon form av klagomål.

Platon bredvid föreställer i allegori över grottan vad som skulle uppstå om kedjade mannen släpptes plötsligt ur sin bondage och släppa ut i världen. Platon beskriver hur vissa människor omedelbart skulle vara rädd och vill gå tillbaka till grottan och det välbekanta mörka existens. Andra skulle titta på solen och äntligen få se världen som den verkligen är. De skulle veta sin tidigare existens var fars, en skugga av sanningen, och de skulle komma att förstå att deras liv hade varit en av bedrägeri. Några skulle känna solen, och det sanna livet och har en mycket bättre förståelse av "sanningen". De skulle också vilja återvända till grottan för att fria de andra i träldom, och skulle bli förvånade av människor som fortfarande är i grottan som skulle inte tror det nu "upplyst" sanning bärare. Många skulle vägra att erkänna någon sanning bortom sin egen existens i grottan.

Allegories är föremål för många tolkningar och allegori över grottan är inget undantag. Vissa tolkar Platons verk som rör Sokrates liv. Sokrates såsom den tolkats av Platon tillbringade sitt liv åt att försöka frigöra andra genom att hjälpa dem komma fram till "sanningen. " Att han avskedades och slutligen dömdes till döden föreslår att "berätta" någon sanning är otillräcklig.

Sanningen måste upplevas snarare än sagt eftersom språk inte förmedla tro. Detta tema är en konstant i Platons verk. Språket är ett osynligt problem skugga av verkligheten. Personer som är fast beslutna att en religiös bakgrund ofta eko detta uttalande. Tron kan inte ges till andra människor, utan måste upplevas.

allegori över grottan det också innebär en förlängd metafor för tillståndet för mänsklig existens, och för omvandlingen som uppstår under filosofiska upplysning. När ljuset från solen skiner på den frigjorda människan, är denna allegori för upplysning och uppfattning av sanningen. Den mindre oro världen som han har sett det tidigare ses idag som falskeligen uppfattningen och han är ivrig att dela upplysning med andra.

tematiska element från allegori över grottan fortsätter att påverka västerländska tänkandet. I själva verket kan man se de första Matrix filmen som en tolkning av Platons verk. Verkligheten i matrisen är att det är "ett begrepp som" betydde att hålla människor förslavas. När Morpheus Neo frågar: "Vad är verkligt? Hur definieras real? "Han är ekande platonska tanke. Ytterligare han säger Neo: "Ingen kan veta vad Matrix är. Du måste se det själv. "Här definitivt är i direkt relation till Platons syn på oförmåga språket för att förmedla sanningen eller att befria människor från mental träldom.

Det är därför lätt att se att Platons ganska enkel allegori över grottan fortsätter att omtolkas och relevant idag. Om en person håller med Platons definition av sanning och upplysning, kunskap om hans argument kan informera tolkning av konst, film och litteratur, eftersom hänvisningar till det är fortfarande vanligt och ganska populärt bruk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.