Vad är Mandylion?

Känd som "den heliga Mandylion" till ortodoxa kristna, är Mandylion ett tygstycke som sägs ha blivit mirakulöst märkt med tanke på Jesus Kristus. Enligt legenden fick Mandylion till kung Abgar av den antika staden Edessa, och botade honom av sjukdom. I början av fjärde århundradet, Eusebius av Caesarea transkriberade korrespondens där kungen begär ett besök från Kristus, som lovar att i stället skicka en apostel för att besöka honom. Aposteln Taddeus besökte senare kungen som enligt uppgift gav hans mirakulösa helande.

Även legend tyder på att kung Abgar fick Mandylion som en gåva från Kristus, den korrespondens översatt av Eusebius av Caesarea i Kyrkohistoria nämns inte bilden. I ytterligare dokumentation, läran om Addai (Thaddeus) det nämns att kungen sände en domstol artist till Kristus för att måla sin bild. En följd legend anammat som ett faktum som den kristna ortodoxa kyrkan, anser Mandylion ett Guds verk och inte människor, vad den grekiska beskrivs som "Akheiropoietos" eller "Icon inte sker hos Hands. " I den tionde talet skickade Mandylion från Edessa (nu staden Urfa) till Konstantinopel, där den försvann i 1204 sparken av staden under det fjärde korståget. Den Mandylion dök upp igen senare i Paris, som en del av kung Louis IX av Frankrike Sainte Chapelle, bara för att vara vilse igen under den franska revolutionen. I den 19: e talet genomfördes reproduktioner av Mandylion den ryska arméerna som "Khorugvs" eller religiös banners, och frodats flertal bysantinska kyrkor. Som en av många religiösa reliker sägs med en underbar bild av Kristus, såsom slöja Veronica; det Mandylion ofta förväxlas med Duken i Turin-en stor duk sägs vara fullt body avtryck av Kristus. Journalist, Ian Wilson, har teori att föremålet utropat som Mandylion mellan det sjätte och trettonde århundradet var, faktiskt, Duken i Turin vikas, och utformas så att ansiktet blev synligt. Vatikanen Bibliotekets Codex Vossianus Latinus tycks stödja denna teori genom sin åttonde-talet på att "Kung Abgar fick en duk på vilken man kan se inte bara ett ansikte utan hela kroppen".

Idag finns det två återstående reliker hänföras till legenden om Mandylion. Heliga Face i Genua, som hålls i kyrkan St Bartholomew på armenierna, och den heliga ansikte San Silvestro, som hålls i Vatikanens Matilda kapell.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.