Vad är Golden Compass?

The Golden Compass är den amerikanska titeln, och nu film av den första boken i författaren Philip Pullman's Fantasy-serien, His Dark Materials . Ursprungligen publicerades i England, var titeln på boken Northern Lights och blev omdöpt till amerikansk publikation. Den Golden Compass är den första boken i en trilogi och publicerades 1995.

Historien om The Golden Compass omger öde två barn, med huvudpersonen Lyra, en föräldralös, anger på en resa för att rädda sin vän Roger. I Pullmans verk är själar utåt uttrycks av djurfigurer kallas demoner och Lyra får veta att en grupp kallad Gobblers, ledd av Mrs Coulter, kidnappar barn. De Gobblers är i sanning en organisation som heter Allmänna Oblation styrelsen som har målmedvetet försök på barn genom att strippa bort sina demoner. Innan Roger kidnappas, är Lyra tanke på Golden Compass. Detta är inte en riktad enhet utan en anordning som används för att besvara frågor som ställts av den person som använder den. Lyra från början inte kan lista ut hur man använder det, men så småningom blir skicklig på att använda det efter att hon har insett Mrs Coulter anslutning till den Gobblers och springer iväg med en grupp människor som kallas Gyptians.

Lyra misslyckas med att rädda Roger, men hans död öppnar passager till parallella världar som utgör grunden för de kommande två våningar. Ungefär som de Narnia berättelser, The Golden Compass har en multiverse struktur. Till skillnad från CS Lewis böcker, har Pullmans arbete har kritiserats för att vara betydligt anti-kristna och i synnerhet emot organiserad religion. I själva verket Golden Compass -serien är en kontrapunkt argument mot Narnia , med Lyra's slutliga målet att avsätta en Gud som är orättvis, och förstöra en värld där politik och religion har blivit oupplösligt sammanflätade.

Pullman hävdar att hans bok inte har mycket att göra med kristendom, och det är sant att barn och många andra tecken agera med upprätt principer tillskrivas kristendomen. I själva verket älskar boken berömma forthrightness och godhet, liksom moraliska mitten av barn. Det är väsentligt argument i boken mot teokrati, som Pullman gör inga försök att förneka eller dölja. The Golden Compass och dess uppföljare, The Subtle Knife och The Amber Spyglass gör gnista kontroverser med vissa religiösa grupper som motsatte sig starkt böcker och andra tyder att deras moraliska tonen är väl i linje med kristen tro.

The Golden Compass har fått flera utmärkelser, däribland Carnegie Medal för barn fiction. Filmversionen släpptes 2007, men anses ha väldiga specialeffekter, var inte så väl mottagen kritiskt. Dessutom genomfördes en PG-13 rating, vilket innebar många föräldrar valt att deras barn inte se filmen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.