Vad är Alice i Underlandet?

Alice i Underlandet är den alternativa titeln vanligen används för barnens arbete litteratur, Alice's Adventures in Wonderland, som skrevs av en engelsk matematiker, pastor Charles Lutwidge Dodgson , under pseudonymen Lewis Carroll, och publicerades 1865. Boken berättar historien om en ung flickas äventyr i en fantasivärld och hennes möten med olika konstiga tecken. Alice in Wonderland var mycket populär, och Carroll skrev flera uppföljare till arbetet. Boken har också inspirerat till flera filmer, pjäser, och även ett dataspel.

Historien om Alice i Underlandet kom till på grund av Dodgson vänskap med tre unga flickor, systrar Lorina, Alice och Edith Liddell. Under en roddtur uppför Themsen med tre flickor och en stipendiat pastor, underhöll Dodgson flickorna med en berättelse om en flicka som heter Alice och hennes spännande äventyr. Alice Liddell älskade berättelsen så mycket att hon bad Dodgson att skriva om den, vilket han gjorde och presenterade henne som en gåva. Efter en väns förslag, beslutat Dodgson att publicera Alice i Underlandet som en roman. Boken blev en omedelbar bestseller, och lockade fans som den berömde författaren Oscar Wilde, som bara var ett barn vid tiden för bokens release. I Alice i Underlandet , en Engelsk flicka är att ha en vanlig dag tills hon kommer över en talande vit kanin. Hon följer kanin ner sitt hål, som leder henne till en helt ny dimension. I den fantasivärld som kallas "Wonderland", möter Alice en talande Cheshire Cat, en Mad Hatter, en baby som förvandlas till en gris, tvillingar LIKADANA och Tweedledum, samt en mängd andra excentriska karaktärerna. I slutet av sin fantastiska resa, visar det sig att Alice bara har drömt, och hon återvänder till den verkliga världen. Alice in Wonderland är väl känt för sina smarta ordlekar och gåtor, och sägs ofta att fungera som en coming-of-age liknelse.

Historien om Alice i Underlandet nämns ofta som en av de största barns berättelser genom tiderna i västra litteratur. Alice in Wonderland har inspirerat många anhängare runt om i världen. Förutom de många filmer, pjäser, TV-shower, och andra kulturella rörelser som bygger på historien, det finns en stor marknad för Alice i Underlandet collectibles, såsom första upplagan Alice i Underlandet böcker och många leksaker baserade på figurer från romanen och dess uppföljare. Det finns flera Alice i Underlandet -tema butiker i USA och England, och över 2500 Alice i Underlandet posterna ofta är tillgängliga via online-auktioner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.