Ska jag säga "Judisk" eller "judisk"?

Den korrekta termen att använda när man hänvisar till någon av judisk härkomst eller en medlem av den judiska tron är "judisk", även "Judisk" är tekniskt korrekt. Men "Judisk" har blivit lastad med negativa konnotationer som fått de flesta att dra slutsatsen att det inte bör användas i ett kultiverat samtal, av rädsla för att bli betraktad som en förolämpning. Pluralformen "judar", tillsammans med "judenheten" för att referera kollektivt till judiska människor i världen, är lämplig för användning i de flesta regioner, även om enskilda personer kan uttrycka personliga preferenser som bör respekteras.

Tyvärr antisemitiska attityder om judiska folket har pågått över hela världen i århundraden. Som ett resultat har dessa attityder skiftat det sätt på vilket man uppfattar ordet "Judisk. " Tekniskt sett är det dock bara ett egennamn som används för att beskriva en judisk person utan besvärliga omskrivningar.

Frågan är att "" Judisk används ofta som en nedsättande. Antisemitisk retorik hänvisar till "smutsiga judar" och använder "Judisk" som om det är en förolämpning, snarare än ett adjektiv, och som ett resultat, det låter Jarring att höra någon kallat en Judisk, "snarare än" judisk "eller "en judisk person. "Dessutom har ordet även historiskt använts för att beskriva luras på något, som i" jag fick Jewed på denna affär ", hänvisning till ett allmänt spridda stereotypen att judar är giriga bedragare. I flesta fall, ord som beskriver ras eller nationellt ursprung kan användas både som substantiv och adjektiv. Till exempel skulle man kunna säga "hon är turkiska," eller "Jag drack turkiskt kaffe", och båda skulle vara lämpligt. "Judisk" och "judiska" är de sällsynta undantag till denna regel. "Judisk" aldrig bör användas som ett adjektiv, och stödet som substantiv är diskutabelt. Att använda dessa ord på lämpligt är inte bara en fråga om att vara politiskt korrekt: det är ett erkännande av att det är komplexa språkliga inblandade underströmmar.

adjektiviska användningen av "Judisk" liknande " Hon är en Judisk advokat "och" han är en Judisk lärare "ljud Jarring mot örat på ett sätt som" hon är en judisk advokat "och" han är en judisk lärare "inte, tack vare kulturella uppfattningar om ordet" Judisk. "Historien av användningen av "Judisk" som ett epitet, snarare än ett enkelt substantiv eller adjektiv, har gjort det ett laddat begrepp att använda. Samtidigt som beskriver någon som "Judisk" kan vara riktiga i bokstavlig mening, att någon av judisk tro eller någon av judisk börd är verkligen en Judisk, det generellt sett med ogillande, och bör undvikas om möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.