I den grekiska myten, vem Cassandra?

Cassandra är ofta som det doomsayer av trojanska folket, enligt grekisk mytologi. Hon var en utvald profet Apollo, som misslyckades med att antingen lyda hans instruktioner eller återvända hans kärlek, beroende på vilken version av myten. Således Apollo begåvade henne med profetior, men samtidigt gjorde han säker på att ingen någonsin skulle tro på något som hon sa. Som sådana profetior Cassandra är alltid så, men människor runt omkring sig behandla henne som en DÅRE. Som dotter till kung Priamos, förutspår hon förstörelse och Trojas till atenarna. Cassandra är naturligtvis ignoreras.

Cassandra blir en av "bytet" av kriget i Homeros Iliaden , som tillhör första Ajax, och sedan till Agamemnon. Man kan spåra henne ytterligare mytologi till två klassiska grekiska källor. Hon nämns i Oedipus Rex . Men hennes "featured" utseende förekommer i Euripides Agamemnon

Agamemnon innehåller Cassandra mycket kortfattat i dramat, eftersom hon profeterar hon kommer att dö snart , och att så kommer att Agamemnon, en av de stora ledarna för den atenska armén. Hon är helt korrekt som vanligt, och mördas av Agamemnons fru, Klytaimnestra. I pjäsen Cassandra har underbara interaktion och samspel med kören, och hennes scener är både dramatisk och tragisk. Det är ganska ovanligt att stå tillbaka och besiktning förbannelse Cassandra. Att aldrig bli trodd när han talade sanning är en ganska hård bestraffning, eftersom det försökspersoner en till förlöjliga andras ganska konstant. Förbannelsen fångat fantasin hos grekerna, eftersom de flesta kunde någon gång avser har tvivlat.

Myten om Cassandra fortsatte att vara inflytelserik ur litterär synvinkel. Chaucer använder henne i sitt stora arbete Troilus och Criseyde . Förutom att det finns hänvisningar till Cassandra i många fiktiva bitar. I filmen, som begreppet Cassandra och en kärlek till masker grekiska teatern återuppstod skräckfilmen, Scream II . För en tid, huvudpersonen Sidney, behandlas som en Cassandra, och ingen kommer att tro att en maskerad mördare igen jagar henne. I filmen är Sidney svensk också som Cassandra i en traditionell produktion av Agamemnon . Hon blir mycket skrämd av en scen där hon måste förutsäga sin egen död för att den maskerade chorus. Hon är säker på att hon ser henne maskerade angripare i scenen med kören, och är inte trodde. Scenen är ganska effektivt, och många tror att det är en av de mest skrämmande scenerna i filmen. Man kan också höra någon kallat Cassandra, som förutspår att dåliga saker kommer att hända, liksom aktiemarknaden sjunker. Detta kan ses som antingen förolämpning eller komplimang, beroende på användning. I rätt användning, betyder det att personen sannolikt rätt men ruinerar andra goda humör med mindre än munter bild av framtiden.

I psykologi, Cassandra Syndrom felaktigt använder sig av mytiska ursprung i profetissa. Här hänvisas till personer med en felaktig uppfattning att de kan förutsäga framtiden, som en del av psykos. Det är oftast en del av schizofreni eller extrema mani, och är relaterat till storhetsvansinne.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.