I den grekiska myten, vem Akilles?

grekiska myten är Achilles den legendariska men motvillig krigare som kämpade i det trojanska kriget. Hans mamma Thetis, som doppade honom i floden Styx sedan han föddes, gjorde honom nästan ogenomtränglig för skada genom denna åtgärd. Men hon fick hålla på hälen för att hämta honom från vattnet, alltså saknas en plats. Det enda sättet Achilles kunde dödas var av skada hans häl. Detta leder till den numera berömda uttrycket akilleshäl, vilket innebär en persons svag punkt.

Historien om Achilles siffrorna i stort sett i Homeros Iliaden . Akilles kommer först ha dragits tillbaka från kriget i en kamp med Agamemnon över gripandet av flera Trojan kvinnor. Det är viktigt att förstå Akilles ovilja att engagera sig i striden. Det profeterade innan Achilles lämnar Troja för att han kommer att dö där. Därmed är han nödvändigtvis ovilliga att delta i striden i alla fall.

Men striden är glömd efter trojanerna döda bästa vän Akilles, Patroklos. Död Patroklos sporrar Achilles till handling och han rusar till strid, med stor makt och syfte. Akilles dödar Hector, men sedan dödas av Paris och därmed uppfyllde profetian om hans öde.

Achilles också möter Odysseus i Homeros Odysséen och långa tal skrävlar kriget och platser värde på hur mycket viktigare liv är än tapperhet. Det är en tillräckligt tragisk förklaring och kan ha inspirerats av Homeros observation, att samtidigt krigföring fanns något hela tiden, en del män helt enkelt inte ville delta.

En del analytiker mytologi har hävdat att den verkliga akilleshäl för Akilles är stolthet, vänskap, eller ilska. Hade hans ilska inte har framkallats av död Patroklos, skulle han inte ha rusat in i strid. Men andra pekar på berättelsen om Akilles som ännu en läxa av öde som förstås av grekerna. Liksom Oidipus, säv Akilles mot ett öde som inte ligger inom hans kontroll. Han kan inte fly från sitt öde, längre än Oidipus kan fly från den fruktansvärda handling av dödar sin far och gifta sig med sin mor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.