Hur skriver jag en enaktare?

En enaktare är vanligen mellan 10-40 sidor lång, och kallas ofta för en "tenner" på grund av den korta längd. Skriva en-handlingar kan vara ett utmärkt sätt för nya dramatiker att lära sig grunderna i historia och karaktär konstruktion. Medan det finns inga fastställda regler för hur man skriver en enaktare, några grundläggande riktlinjer som kan hjälpa rensa bort något förvirrande format eller innehåll problem och verkligen göra det möjligt för författare att få sina manus ut.

Traditionell spelar, och ofta enaktare, ibland överensstämmer med den enhet att bygga av drama som diskuterades av filosofen Aristoteles. Dessa riktlinjer rekommenderar att ett spel bör ske med en enhet av plats, tid och handling. Med andra ord bör pjäser har en plats, ställas under en period på högst en dag, och har en central tomt. Dessa enhet att bygga på är något mer användbart skriftligt en-handlingar, som 10-40 minuters gångtid kommer inte att lämna ett stort utrymme för uppsättning ändringar eller subplots. En enaktare vanligtvis kommer att ha fyra eller mindre tecken som utvecklas i varierande grad. Beroende på vilken berättelse som du försöker säga, kan det finnas en eller flera huvudpersoner. I några korta teaterstycken, är rollerna balanserade lika, i andra fall kan vissa roller bara har ett par rader. Även om ditt spel är kort, bör du ha en klar uppfattning om vilka dina karaktärer är, vad de vill och hur de kommer att försöka få det de vill.

Många experter anser att det viktigaste för alla spel är konflikt. Detta betyder inte nödvändigtvis att slåss eller bråkar. En man är ledsen om att kasta bort sin baby filt är i konflikt med sig själv. Lika, två människor som försöker bestämma vad soffa att köpa är också en konflikt. Konflikter är bara en kontrast mellan önskningar och behov, men de är nödvändiga för att ge en scen och en pjäs liv.

Eftersom en enaktare är så kort, de flesta experter rekommenderar att du undviker omfattande exposition. Om pjäsen handlar om Maria och Johannes argumenterar i en restaurang, behöver publiken inte vet var de är födda, hur många syskon de har eller någon information främmande för pjäsen. Det betyder inte att författaren inte kan veta dessa saker, men du kan slösa bort värdefull tid som ger förklaringar och bakgrundsinformation om saker som inte påverkar det omedelbara resultatet av scen eller situation. När du har skrivit ett ett-lagen och tycker att det är i god form, ge det till några vänner man litar på att läsa. Insistera på att de ger dig objektiv kritik. Medan det kan vara skönt att höra att du är en utmärkt författare från dina vänner, kommer det inte hjälpa dig så mycket som god, solid kritik. Uppmuntrar alla vänner som skriver att försöka skriva en enaktare. Kvällar enaktare av flera lokala författare är ett utmärkt sätt att få jobbet utfört.

Du kanske vill läsa exempel på enaktare att förstå hur de skrivs och vad som kan göras med dem, kolla in några i genren du gillar. Om du gillar klassisk litteratur, Molière och Anton Chekov båda skrev omfattande samlingar av en-handlingar. David Ives anses av många teater kritiker vara den mest kända moderna sinne när det gäller en-handla komedier. För drama, kanske du vill titta på arbetet i Horton Foote eller David Henry Hwang.

Det viktigaste att komma ihåg att skriva en enaktare ska brinner för ditt ämne. Dramatiken är inte en nyckel till en miljonär livsstil, och om du gör det som en hobby eller karriär bör det vara eftersom det är vad du älskar att göra. Ignorera alla andra regler till förmån för att få upp enaktaren vara något man är stolt över att ha skrivit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.