Är "Queer" nedsättande ord?

Frågan om huruvida begreppet "queer" är nedsättande har ett komplicerat svar, delvis eftersom definitionen av ordet är så formbart. Vissa tycker att användningen av "queer" för att beskriva någon extremt offensiv, och de har mycket legitima skäl att känna på detta sätt. Andra har valt att återerövra "queer" använda det som ett självständigt identifiera, och de stöder användningen av "underliga" på ett positivt sätt. I slutändan beror beslutet att använda eller undvika att använda detta ord om dig, men du kanske vill tänka igenom hur och när du använder den. Innan djupdykning i det grumliga vatten som omger användningen av detta ord, kan det hjälpa att veta hur det används. I bokstavlig mening, betyder "queer" "ovanliga. " I slutet av 19th century, kom termen används för att beskriva medlemmarna i gaysamhället, och det användes på ett mycket nedsättande sätt. Men under 1980-talet beslutade vissa medlemmar av gaysamhället att återkräva "queer", mycket som andra minoritetsgrupper har uppdämt ord som historiskt har använts på ett nedsättande sätt. I detta läge började betydelser av ordet för att avvika, liksom de handelsplatser där dess användning var lämpligt.

"Queer" kan användas för att tala om någon inom de homosexuella, men den används också som en mer generella termen för att beskriva människor med annan sexuell verksamhet, såsom asexuals, tillsammans med transsexuella personer, utövare av BDSM, och andra personer som bedriver verksamhet utanför den sociala normen. I denna mening kan "queer" betraktas som en antonym till heteronormativitet, ett ord som ibland används för att diskutera traditionella heterosexuella relationer. Användningen av "queer" som en praktisk stenografi för att beskriva människor med icke-heteronormativa praxis är mycket vanligt, eftersom andra ord för att beskriva detta stora och varierade samhälle är mycket clunky. Vissa personer anser att "queer" är bara lämpligt används av människor som identifierar sig som queer. Till exempel en homosexuell man som identifierar som queer skulle kunna hänvisa till sig själv och andra som konstig, men en heterosexuell man kan inte, även om han ansåg sig vara gay-vänligt. Andra anser att användningen av termen är också lämpligt bland personer som identifierar sig som "queer allierade", vilket innebär att även om de inte personligen identifierar sig som queer, de stöder queer community. Som många andra ord med en debiteras historia, beror lämpligheten av detta ord i sammanhanget och syftet med högtalaren. När människor använder "queer" som en förolämpning, det är verkligen nedsättande och kränkande, även när det används för att förolämpa folk som normalt skulle gärna själv identifierar sig som queer. Kan dock öka exempel på positiva användning av detta ord hittas, flera populära tv-serier, till exempel "queer" i sin rubrik, och föreningar campus för personer som identifierar sig som gay /lesbisk /bisexuell /transpersoner /asexuell /etc. ofta använder "queer" i sitt namn för att vara så heltäckande som möjligt. Om du väljer att inte använda denna term för att du finner det personligen kränkande, är ingen kommer att kritisera dig för det. I själva verket skulle människor som själva identifierar sig som queer mycket hellre se människor att avstå från användningen av ordet av osäkerhet än ser folk som använder det som en förolämpning. Men du kanske vill vara beredd att se folk som använder "queer" som en positiv term, och vissa människor kan uttryckligen begär att ni hänvisar till dem som queer.

Som alltid är medvetna om vilket språk du och andra använder är aldrig en dålig sak. Genom att vara rädd att säga ifrån när du hör någon som använder en term på ett sätt som du finner stötande, kanske du kan utlösa ett samtal som skulle kunna vara ömsesidigt pedagogiskt. Förutom att tänka på hur ord som "queer" och "gay" används omkring dig, kanske du också vill tänka ablelist ord som "lamt" och "efterbliven" eller sexistiska termer som "slampa. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.