Vilka är de vanligaste språken?

Svaret på frågan som är de vanligaste språken är faktiskt lite komplicerat. Tusentals språk talas över hela världen, och ett antal Rubrics kan användas för att avgöra vilka som är de vanligaste. Som ett resultat kan skattningar av de vanligaste språken skiljer sig ibland avsevärt. Som en allmän regel, kinesiska, spanska, engelska, bengali och arabiska tenderar att ockupera de fem platser på listan, i varierande ordning, men hindi, urdu, ryska, portugisiska, japanska, tyska och franska också rangordna mycket hög . Ett sätt att se på de vanligaste språken är att bestämma antalet modersmålstalare. Mandarinkinesiska vinner denna tävling fällt, med över en miljard modersmål och med 2005. Släpar efter, hindi, spanska och engelska har omkring 330 miljoner infödda talare vardera, och bengali, arabiska och ryska har omkring 170 miljoner infödda talare.

Men att bara titta på antalet modersmålstalare inte ge en fullständig bild. Många språk har relativt litet antal modersmålstalare, men ett stort antal sekundära högtalare. Engelska är ett klassiskt exempel, med människor över hela världen att lära sig engelska för att göra affärer, delta i diplomatiska kommunikation, och att kommunicera med människor från hela världen. Medan de fem språk förbli ganska konstant när antalet sekundära högtalare beaktas, engelska vanligen hoppar på andra plats med nästan en halv miljard modersmål. Ett annat sätt att se på de vanligaste språken världen är där språken talas. Vissa har ett stort antal talare, men är bara talas i en handfull länder. Andra talas i många länder, och inte bara i många länder, men i nationer över hela världen, snarare än en samling av nationer begränsad till ett litet geografiskt område. Engelska, till exempel, är det officiella språket i över 50 länder runt om i världen. Engelska är också vanligt att det officiella språket som används av internationella organisationer och internationella företag såsom banker.

Somliga också överväga socioekonomiska makt vid utvärderingen språkbruket i hela världen. Portugisiska, till exempel, är ofta i topp 10 listan över mest talade språk, men de länder där detta språk används inte förknippas ofta med socioekonomiska makt, vilket innebär att språket kan ha mindre inflytande än språk som japanska och tyska, som ofta rangordnas under portugisiska i fråga om antal talare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.