Vem är spöket julklapp?

innevarande julens Ande är den andra av de tre andarna som besöker Scrooge i Charles Dickens ' A Christmas Carol . Till skillnad från den första anden, en barnslig figur utan kön, som visar Scrooge hans förflutna, det innevarande julens Ande är en stor, jordnära figur, påminner om jultomten. Som beskrevs första gången, fyller hans närvaro Joakims lilla rum, som om att visa väldig betydelse för varje fira jul.

Forskare har länge utvärderat beskrivningen av innevarande julens Ande. Förutom referering engelska siffran jultomten, han liknar flera grekiska och romerska gudarna. Framför allt är jultomten kommer från berättelser av Saturnus, men det finns också några anspelning på grekiska gudarna Bacchus och Dionysos, som symboliserar återfödelse i vissa tolkningar. Men i Dickens, en hänvisning till hedniska gudar görs över med hänvisning till kristendomen. Till exempel bär Anden en skidan men inte bära ett svärd, vilket tyder på seger för fred än krig.

Scrooge besök med Ghost of Christmas Past har väl förberett honom för en natts äventyr med spöket julklapp. Med den här andan, besöker han många hem och scener, och två av dessa besök är oerhört viktigt. Den första är att hemma hos hans kontorist, Bob Cratchitt. Här lär Scrooge av den enorma fattigdom som hans kontorist och familjen bor, och särskilt av sjukdom Cratchitt son, Tiny Tim. Genom anden, får han veta att Tim svåra situation är desperat, och att utan ingripanden han kommer att dö innan nästa jul. De andra besöket som Joakim gör är att hans brorson hem, där hans åsikter att hata julen bli en källa till stor munterhet. Detta mellanspel visar hur långt Scrooge redan har kommit i återinsamling hans själ. Istället för att vara frustrerad och irriterad med skämt gjorde på hans bekostnad, tycks han njuta av dem, och är animerade och upphetsad under hela festen i hans brorson hus. Ett viktigt utbyte sker mellan Scrooge och anden julklapp i slutet av kapitlet. Andan avslöjar att han döljer två demon barn i hans kläder, som han kallar Okunnighet och vill. Dessa symboler är en anledning till att Dickens skrev sin historia, och senare andra berättelser som handlar om orättvisor till de fattiga. Ignorerar okunnighet och vill dämpar kristendomens anda och mänsklighetens framtid, och kanske Dickens syftar inte bara till frälsning Scrooge, men också att frälsa sina läsare med denna passage.

ljusstyrka Scrooge besök med innevarande julens Ande är ett nödvändigt mellanspel innan utseendet på sista Anden, som visar Scrooge förlusten av Tiny Tim och hans egen död. Den BLOTTHET sitt besök med den sista spöke, och kapitlet i allmänhet, är en utmärkt kontrast jämfört med glädje mött i närvaro av ande julklapp. Med dessa sista två andar, är Scrooge ett tydligt val: att hålla julen i sitt hjärta året runt, eller att dö oälskad och unwept.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.