Varför vi människor gillar att titta skräckfilm?

Det finns ett antal teorier om varför folk vill titta på skräckfilm. First off, får vissa människor inte hand om dem, och den största målgruppen för skrämmande film biljettpris tenderar att vara äldre tonåringar och personer i deras tidiga tjugoårsåldern. Det finns fortfarande mer mogna publiken som älskar spänningen och frossa i en skrämmande film, och det har lett till att många forskare att fråga varför. Det finns de som ser skräckfilm, särskilt gorier filmer, som en produkt av samhället i förfall, och det ökade intresset eller behovet av våld kunna mätta. Denna teori har en viss kontroll, och verkligen i slutändan inte har mycket vikt. Även de tidigaste samhällena hade sina "monster" eller berättelser om gudar, människor och djur som begåtts obeskrivliga fasor. Om du tror att Hannibal Lector är hemsk, försök läsa om House of Atreus i grekisk mytologi, som referenser några fruktansvärda fall av kannibalism. Även Bibeln har sitt jättar, förstörelse av hela städer, och i synnerhet i Gamla testamentet, en vredgad Gud som kan stampa på folk tills hans fötter är våta av blodet. Joseph Campbell och Carl Jung kallade dessa tidiga berättelser varnande featuring vreda hämnd för dem som vågat sig utanför de normala samhälleliga gränser. Det är något av varnande berättelse teori när vi titta på lite skräckfilm i synnerhet. De tycks skildra kaos som uppstår när människor vågar utanför vad som anses samhällsnormer. De har även använts i det förflutna, särskilt slasher film, att främja teman hur oskuld får råda. En enorm kritik av John Carpenter film Halloween var att den enda överlevande karaktär var jungfrulig och sexuellt oerfaren. Wes Craven gör senare spela med detta i Scream när tonåren recitera formeln för vad som kommer få dig dödad i en skräckfilm. En av de inneboende värdena slasher film är "inte ha sex. "

Men skräckfilm är inte bara varnande exempel. Andra menar att de är människans sätt att uppleva rädsla i en kontrollerad miljö. En sådan upplevelse kan vara njutbar, eftersom rädslan kan kontrolleras, och är begränsad till en fiktiv form av verklighetsflykt som varar ett par timmar. Vissa ser åtnjutande av skräckfilm som likställd med ridning bergochdalbanor. Spänningen i det okända höjer hjärtfrekvensen och ökar adrenalin, och eftersom "larmrapporter" inte utgör något verkligt hot, kan de behandlas, skratta åt och njöt. Egentliga farhåga som människor ställs inför varje dag är mycket mer skrämmande, eftersom det inte nödvändigtvis kan kontrolleras, men den katharsis att titta på en skräckfilm kan vara ett sätt där människor hantera verkliga och inte inbillade rädsla.

Vissa studier tyder på att den verkliga dra till skräckfilm är känslan av lättnad när de är över. Annan forskning, särskilt en studie från 2007 utfördes av Eduardo Andrade och Joel B. Cohen hävdar att anledningen till att folk vill titta på skräckfilm är att de är ett sätt att uppleva både positiva och negativa känslor samtidigt. Samtidigt negativa och ibland helt fasansfulla bilderna spela runt skärmen, den person som tittar på filmen är också upplever positiva känslor. Denna dubbla emotionella tillstånd kan öka behovet av att fortsätta att titta på skräckfilmer eftersom det är ett fall där det är acceptabelt att känna sig i två motsatta tillstånd. En sådan förklaring kan också redovisa varför en del människor kan njuta av filmer som är mycket ledsen. Du kan njuta av en sådan film samtidigt som du skriker ut ögonen.

Oavsett anledning, titta på skräckfilm är sannolikt att förbli en ständig kulturell företeelse. Den har sina rötter i det antika kulturer där de muntliga berättelser om stora fasa skulle säkert visa sig skrämmande. Eftersom filmerna är en dominerande kulturell produkt, förmågan för detta medium för att tillfredsställa kanske en primala behov hos vissa människor att vara rädd, kommer sannolikt att fortsätta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.